Kako ne izbrati domene?

Ste pred kratkim registrirali domeno, s katero niste zadovoljni? Zagotovo niste edini, ki se mu je pripetila registracija napačne domene. Pravzaprav le redkim uspe že v prvo zakupiti spletno ime, ki se mu tudi po letu dni ali celo po daljšem časovnem obdobju zdi več kot le všečno.

Naloga vsekakor ni enostavna. Upoštevati morate primere dobre prakse in spletne trende, da lahko registrirate kar najboljšo domeno. Pozorni morate biti tako pri izbiri imena kot tudi pri izbiri domenske končnice. V nadaljevanju prispevka vam podajamo nekaj opozoril, česa ne smete storiti pri registraciji oziroma izbiri oz. nakupu domene.

Ne izberite takšnega imena domene

Upoštevajte čim več smernic in lahko ste prepričani, da boste izbrali domensko ime, nad katerim boste še dolgo navdušeni.

  • Domena naj ne vsebuje več kot 15 znakov. V tem primeru si jo bo težko zapomniti, zavzela pa bo tudi več prostora, kar včasih na internetu lahko predstavlja težavo. Verjetno nočete videti, da se vaša domena v spletnih imenikih ali kje drugje na spletu prikazuje v dveh vrsticah.
  • Domena naj ne vsebuje posebnih znakov. Ste razmišljali o zakupu domene s šumnikom? Razmislite še enkrat. Če boste nekomu povedali ime svoje domene (npr. otročiček.si), ne bo povsem prepričan, kaj vpisati v brskalnik. V najslabšem primeru lahko pristane na spletni strani konkurence.
  • Domena naj ne vsebuje številk. Tudi številke so lahko nekoliko zavajajoče. Če bi denimo želeli registrirati u3nek.com, ali ste prepričani, da želite vsakomur razlagati, da mora namesto zapisa »tri« uporabiti številko? Verjemite nam, da ne.
  • Domena naj ne vsebuje zapisa registrirane blagovne znamke. Nameravate registrirati domeno fejsbuk.si? Se vam dopade tviter.si, saj mislite, da lahko na stran dobite nekaj obiskovalcev »po nesreči«? Na svoje namere čim prej pozabite, saj nočete imeti težav z domenskimi spori in tožbami.

Več nasvetov poiščite na: https://www.gostovanje-domene.si/

Ne izberite takšne domenske končnice

Čeprav se izbira domenske končnice ne zdi nič posebno težavnega, boste takrat, ko se boste za eno izmed mnogih morali odločiti, videli, da izbira v resnici le ni tako enostavna.

  • Pozabite na končnice .org, .info in .biz. Skoraj vsakdo, ki želi registrirati domeno .com in nato kmalu razočaran ugotovi, da je izbrana domena že zdavnaj zasedena, pomisli na registracijo končnice .org, .info ali .biz. Omenjenim končnicam uporabniki spleta še zdaleč ne zaupajo toliko kot domenam .com in .net, zato vam svetujemo, da se ne odločite za njihovo registracijo.
  • Za stran v tujem jeziku ne uporabite domene .si. Prepogosto lahko na spletu naletimo na spletno stran v tujem jeziku, na primer v angleščini, ki je dostopna na domeni s končnico .si. Gre za slovensko domeno, namenjeno slovenskim spletnim stranem, zato nanjo postavite le stran v slovenščini. Lahko ste prepričani, da angleška stran na domeni .si prek iskalnika Google ne bo dobila prav veliko obiskovalcev.
  • Pri izbiri končnice ne bodite staromodni. Če je bilo pred leti na voljo le nekaj malega domenskih končnice (.si, .com, .net, .org, .eu …), pa je danes ponudba mnogo večja. Preverite tudi tematske domene, saj je teh danes več kot 1.000. Med najbolj priljubljene sodijo .blog, .shop, .life, .agency, .center, .club, .ninja, .review, .love, .tech in .media, morda pa bi za vas bolj prišla v poštev katera druga.

Carnet domena je specifična za hrvaško regijo in ima končnico .hr. Preberi več …

Domenski, poslovni in razširjeni SSL certifikati – za varen prenos podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Preberi več …

V isti kategoriji: