Je brezplačna CARNet domena možna tudi za nedržavljane Hrvaške?

Registracija domene je neizogibni sestavni del načrtovanja javno dostopne spletne strani. Večinoma je za registracijo seveda treba odšteti tudi nekaj denarja, vendar pa obstaja tudi nekaj izjem. Ena takšnih je t. i. CARNet domena s končnico .hr, katere privlačnost je prav v tem, da je povsem brezplačna, vendar pa ni dostopna vsem. V nadaljevanju preverite, kako je to sploh mogoče in kakšni so pogoji za registracijo omenjene domene. 

Nekaj osnovnih informacij o tem, kaj je CARNet domena 

Gre za domene s končnico .hr, ki so torej v osnovi namenjene državljanom Republike Hrvaške. Z domenami upravlja  Hrvaška akademska in raziskovalna mreža oziroma CARNet (kratica izhaja iz angleškega imena Croatian Academic and Research Network). CARNet domena je sicer na voljo tako fizičnim kot pravnim osebam, a vsak posameznik in organizacija lahko dobi le eno brezplačno domeno. V nadaljevanju pa si preberite, kako do nje:

  • Fizične osebe lahko brezplačno registrirajo le domeno, katere ime je enako njihovemu osebnemu imenu oz. imenu in priimku. 
  • Pravni subjekti morajo za ime uporabiti ime uradno registriranega podjetja. 
  • Med pravne subjekte, ki jim je na voljo brezplačna CARNet domena, sodijo tudi različna društva, politične stranke in podobne organizacije. Tudi v tem primeru je brezplačna registracija domene s končnico .hr možna le pri uporabi uradnega poimenovanja organizacije. 
  • Ime domene lahko po želji vključuje tudi šumnike.
  • Vsak posameznik ali organizacija lahko dobi zgolj eno brezplačno domeno. 

Kakšne so možnosti za državljane drugih držav članic Evropske unije? 

Za nedržavljane Republike Hrvaške oz. državljane drugih držav, ki so članice Evropske unije, pa je seveda še posebej pomembno vprašanje, ali je brezplačna CARNet domena na voljo izključno državljanom naše južne sosede. Kratek odgovor na to vprašanje je: ne. Vendar pa ne gre brez določenih omejitev oz. drobnega tiska. 

Če se želite izogniti stroškom registracije domene s končnico .hr, morate biti pravni subjekt, ki ima podjetje registrirano na Hrvaškem. Poleg tega pa morate večino dejavnosti opravljati na hrvaškem tržišču. Za običajne fizične osebe torej ta opcija na žalost ne pride v poštev. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da vam je domena s končnico .hr nedosegljiva, če imate seveda interes za to. Čeprav boste morali registracijo plačati, pa gre načeloma za precej nizke zneske, ki so lahko pri nekaterih ponudnikih še posebej ugodni!

V isti kategoriji: