Bencinska ali električna motorna žaga?

Bencinske motorne žage, znane tudi kot motorke, so močnejše od električnih različic. Zaradi te večje moči imajo daljša rezila, kar omogoča enostavno rezanje tudi debelejših dreves. Ker za delovanje potrebujejo bencin, ne pa elektrike, ni potrebe po vlečenju kabla za seboj, s čimer se izognete tudi možnosti, da bi kabel po nesreči prerezali.

Če veste, da boste morali rezati drevje ali se pogosto ukvarjate z zahtevnejšimi nalogami, je bencinska motorna žaga bolj primerna izbira.

Slabosti in izzivi pri uporabi bencinske motorne žage

Kljub prednostim so bencinske žage zahtevnejše za uporabo, zlasti za neizkušene uporabnike, ki lahko naletijo na težave pri manevriranju in polnjenju žage z bencinom. Za začetnike je zato bolj primerna električna motorna žaga. Če med delom zmanjka bencina, se mora žaga povsem ohladiti pred ponovnim polnjenjem, kar lahko pomeni uro ali več premora. Prav tako mora biti žaga povsem ohlajena pred shranjevanjem in nadetjem zaščite na rezilo. Pred pospravljanjem je treba izprazniti gorivo in olje. Zaradi nevarnosti bencinskih hlapov je pomembno, da je žaga shranjena v hladnem in dobro prezračenem prostoru, postavljena z rezilom navzgor, saj lahko hlapi povzročijo iskro.

Prednosti električne motorne žage

Električne motorne žage so lažje in manjše v primerjavi z bencinskimi, kar jih naredi idealne za začetnike in manj zahtevna opravila. Enostavne so za uporabo, saj jih je dovolj le priključiti v električno omrežje in pritisniti gumb za zagon. Prav tako ni potrebe po prenašanju goriva, kar olajša delo in zmanjšuje tveganje. Shranjevanje električne motorne žage je enostavnejše, ker ni potrebe po iztakanju goriva ali čakanju, da se žaga ohladi.

Slabosti električne motorne žage

Akumulatorska motorna žaga je manj zmogljiva od bencinske, zato ni primerne za zahtevnejša opravila. So odlične za obrezovanje grmovja in vej, lahko pa se izkažejo za premalo zmogljive pri podiranju večjih dreves. Ker za delovanje potrebujejo elektriko, so odvisne od električnega kabla, kar lahko omejuje mobilnost in zahteva uporabo podaljškov. Poleg tega obstaja tveganje, da ob neprevidni uporabi prerežete kabel.

Prednosti električne motorne žage za začetnike

Električne motorne žage so odlična izbira za začetnike zaradi svoje enostavne uporabe in lažje konstrukcije. Primerne so za manj zahtevna opravila, kot je obrezovanje grmovja in vej, ter so preproste za zagon in vzdrževanje.

Za bolj zahtevna opravila, kot je podiranje dreves, je bencinska motorna žaga boljša izbira. Njena večja moč omogoča učinkovito rezanje debelejšega lesa, zato je primerna za uporabnike, ki so že navajeni rokovati z motornimi žagami in potrebujejo zmogljivo orodje.

V isti kategoriji: