Metlice brisalcev

Na kaj moramo paziti pri nakupu metlic za brisalce

Ko se vozimo po dežju ali v snegu, nam metlice brisalcev omogočajo jasen in čist pogled na cesto. To je glavni razlog, da se štejejo kot varnostna oprema vsakega vozila.

S poškodovanimi metlicami lahko resno ogrožamo svojo varnost na cesti, kot tudi varnost drugih udeležencev v prometu. Največ nesreč se ravno pripeti, ker se vozniki s slabo očiščenim vetrobranskim steklom vseeno podajo na cesto. Poglejmo si na kaj moramo biti pozorni pri nakupu metlic za brisalce.

Redno pregledujmo stanje

Za nakup metlice brisalcev ne potrebujemo veliko. Če so naše metlice že načete, jih zamenjajmo čimprej, saj v slabem vremenu nam lahko umazanija hitro zastre pogled na cesto. Redno pregledovanje nam bo omogočilo, da točno vemo kdaj je potrebna zamenjava. Zgodi se, da je ravno prišlo do izposoje avta, na njemu pa uničene metlice za brisalce – obup! Vozilo, ki ga obvladate slabše, saj ni vaše, vidljivost pa preslaba.

Metlice brisalcev

V večini primerov je zamenjava metlic potrebna po šestih mesecih. Pregledamo jih tako, da prst potegnemo po celotni dolžini gume. Če pri tem opazimo raztrganino ali manjkajoči del gume, je potrebna zamenjava.

Nove metlice, ki ne čistijo vetrobranskega stekla?

Lahko se zgodi, da naši brisalcev ne čistijo našega vetrobranskega stekla, čeprav so v solidnem stanju. Kaj v tem primeru narediti? Verjetno je potrebno očistiti metlice brisalcev. To v večini primerov odpravi težavo, saj umazanija onemogoča gumi, da uspešno odstranjuje vodo in sneg z površine stekla.

Če imamo še vedno težave, je potrebna zamenjava. Nikoli ni priporočljivo, da zamenjamo samo eno metlico, ampak obe. Tako bomo imeli najboljšo učinkovitost čiščenja vetrobranskih stekel.

Kako najdemo primeren model in velikost?

Metlice brisalcev poznamo v mnogih različnih velikostih in znamkah. Zelo verjetno je, da različne velikosti lahko namestimo na naš avto. Najbolj priporočeno je, da preverimo priročnik našega avtomobila, kjer mora pisati primerna velikost in mogoče celo znamka metlic, ki jih proizvajalec priporoča. Lahko tudi ročno izmerimo dolžino starih metlic in kupimo nove enake. Možno je tudi, da zamenjavo zahtevamo pri našem avto-mehaniku.

Cena se lahko močno razlikuje glede na model metlic tako, da prvo vprašajmo za ceno pri avto-mehaniku ali v trgovini. Najdražji model ni vedno tudi najboljši, saj to v večini primerov ne pomeni boljše kvalitete ali moči čiščenja.

Namestitev brisalcev

Moderni brisalci v večini primerov ne zahtevajo nobenega orodja, da jim zamenjamo metlice. Lahko se seveda zgodi, da bomo vseeno potrebovali izvijač ali kaj podobnega, da jih lažje odstranimo. Pri tem bodimo previdni, da ne poškodujemo elektro-motorja z preostrimi gibi. Enako bodimo pozorni, da metlice za brisalce pravilno namestimo po navodilih proizvajalca.

Preberite si še kako kupiti najcenejše gume.

V isti kategoriji: