Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem

Poletje je v polnem razmahu, in mnogi Slovenci razmišljajo, da bi naslednje poletje preživeli v svoji nepremičnini na Hrvaškem. Nakup hrvaška Istra nepremičnine zahteva dobro premišljen pristop. Potrebno je vložiti dovolj časa v pripravo in po potrebi poiskati strokovno pomoč. Državljani EU, vključno s Slovenci, lahko brez večjih omejitev kupujejo nepremičnine na Hrvaškem, vendar obstajajo izjeme. Na primer, ne morejo kupiti kmetijskega zemljišča, nepremičnin v zaščitenih območjih ali narodnih parkih.

Pri nakupu nepremičnine v tujini je priporočljivo najeti nepremičninsko agencijo ali svetovalno podjetje iz Slovenije ali države, kjer želite kupiti nepremičnino.

Preverjanje podatkov o nepremičnini

Pred nakupom zberite čim več podatkov o izbrani nepremičnini kot so leto izgradnje, stanje v zemljiški knjigi, in ali je nepremičnina primerna za vaš namen. Lastništvo in druge podatke lahko preverite na spletnih straneh hrvaškega ministrstva za pravosodje v elektronski zemljiški knjigi. Nakup gradbenega zemljišča je bistveno bolj zapleten kot nakup že zgrajene nepremičnine, zato je potrebna še posebna previdnost.

Če nameravate na kupljenem zemljišču graditi hišo, preverite, ali je zemljišče zazidljivo in kakšni so prostorski načrti občine za to območje. Zagotovila prodajalca o bodoči zazidljivosti niso dovolj. Ključna informacija je, ali prostorsko-ureditveni akti dovoljujejo gradnjo na določenem zemljišču. Podatek o zazidljivosti pa ni dovolj, saj brez sprejetega podrobnega ureditvenega načrta, ki določa komunalno ureditev, gradnja ni možna.

Iskanje podatkov o parcelnih številkah

Podatke o parcelnih številkah lahko poiščete v elektronskem katastru, ki vsebuje le delne informacije. Za pravico do gradnje in druge ključne informacije kot so prostorski načrti, urejenost dostopa do parcele, komunalna opremljenost ter plačilo komunalnega prispevka, se obrnite na pristojne občinske urade, kjer se nepremičnina nahaja. Tuji državljani ne morejo vpisati lastništva kmetijskih zemljišč na Hrvaškem v zemljiško knjigo.

Previdnost pri nakupu kmetijskih zemljišč

Čeprav se govori o možnih spremembah zakonodaje v prihodnjih letih, nakup kmetijskih zemljišč za osebne potrebe trenutno ni priporočljiv. Na trgu se pojavljajo kmetijska zemljišča, za katera prodajalci obljubljajo, da bodo kmalu postala gradbena, vendar se na take obljube ne gre zanašati, dokler zakonodaja ni spremenjena. Mobilne hiške so cenovno ugodna rešitev za počitniške nastanitve, vendar jih je mogoče postaviti le na območjih, namenjenih kampiranju ali turističnim namenom.

Postavitev mobilne hiške na kmetijskem zemljišču ni dovoljena. Na gradbenih zemljiščih je pridobitev gradbenega dovoljenja odvisna od tega, ali bo hiška postavljena stalno ali začasno; v nekaterih primerih je potrebno tudi lokacijsko dovoljenje za začasne postavitve. Ker je pridobivanje informacij obsežno, je priporočljivo, da preverjanje nepremičnin na Hrvaškem zaupate strokovnjakom, če tega ne morete opraviti sami.

Pri nakupu nepremičnine v tujini je priporočljivo poiskati pomoč nepremičninske agencije ali svetovalnega podjetja v Sloveniji ali državi nakupa kot je na primer SK nepremičninsko posredovanje. Lokalne nepremičninske agencije in svetovalci imajo boljše znanje jezika in lokalnih predpisov, kar lahko pomaga pri premagovanju morebitnih ovir. Na Hrvaškem je kupec odgovoren za plačilo davka na promet z nepremičninami. Kupec mora v 30 dneh po podpisu kupo-prodajne pogodbe prijaviti davčno obveznost, davek pa znaša tri odstotke od dogovorjene prodajne cene. Plačilo davka je potrebno izvesti v 15 dneh po prejetju obvestila.

Postopek nakupa

Po podpisu kupo-prodajne pogodbe je potrebno overiti podpis pri notarju in v celoti poravnati kupnino. Kupec se lahko vpiše v zemljiško knjigo šele po odobritvi nakupa s strani pravosodnega ministrstva, do takrat pa ostane kot lastnik vpisan prodajalec. Nepremičnino v tujini lahko kupite s posojilom, ki ga najamete v Sloveniji, vendar nepremičnine v tujini ne boste mogli zastaviti kot jamstvo. Hipoteka bo zato vpisana na nepremičnino v Sloveniji, ki mora imeti višjo vrednost kot tista v tujini.

V isti kategoriji: