Najpomembnejše značilnosti LED žarnic

LED žarnice porabijo do kar 85 % manj energije v primerjavi s starejšimi žarnicami z žarilno nitko. A takšen podatek vam še ne omogoči izbrati primerno vrsto LED žarnice za vašo svetilko.

Med pogostimi standardnimi izvedbami je denimo žarnica z navojem E27, za svojo luč pa lahko izberete žarnico z možnostjo zatemnitve, prav tako okrasno žarnico ali pa žarnico, ki spreminja barvo.

Vrste LED žarnic

Pri izbiri žarnice LED imate zelo veliko možnosti. Lahko si na primer izberete zaobljene bele mlečne žarnice ali pa podolgovate svečaste žarnice. Na voljo so številne možnosti z elegantnim videzom ročno oblikovanega stekla za kuhinjske prostore, dnevne sobe, domače pisarne.

Nekatere okrasne LED žarnice imajo prav posebne žarilne nitke. Po videzu lahko posnemajo starinske žarnice z žarilno nitko. Za retro slog pa jih zlahka uporabite s prozornim senčnikom za svetilko ali pa povsem samostojno.

Uporaba LED žarnic v stanovanju je postala vedno bolj priljubljena zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo.

Dobra izbira so tudi LED žarnice z učinkom reflektorja. Te še najbolj spominjajo na disko krogle. Z izbiro pametnih žarnic z možnostjo zatemnitve pa si omogočite, da je svetloba lahko toplejša.

Moč svetlobe žarnice LED

Ko se odločite za primerno velikost, obliko in barvo LED žarnice, se morate odločiti še, kako močno svetlobo si pravzaprav želite imeti. V tem primeru je govora o svetilnosti žarnice, ki je izražena v lumnih. Mlečna bela LED žarnica je na primer izvrstna izbira za kopalnico in kuhinjo.

Žarnice, ki ponujajo dnevno svetlobo, so svetlejše, ker dosegajo od 400 do 600 lumnov. To je kot nalašč primerno za vgradna svetila in bolj visoke strope. Takšne žarnice ponujajo tudi možnost zatemnitve. Za intimne večerje ali pa za nočno branje izberite žarnice z izstopajočimi okrasnimi učinki in osvetlitvijo, ki je nekoliko bolj nežna – od 80 do 300 lumnov. Ko boste v kopalnici ali pa v kuhinji potrebovali kakovostno namensko osvetlitev, izberite osvetlitev z možnostjo zatemnitve ali pa nekoliko bolj svetle LED žarnice.

Največje prednosti LED žarnic

V primerjavi s povsem običajnimi oziroma klasičnimi žarnicami so žarnice LED kar do 85 % energetsko bolj učinkovite. Imajo kar do 20-krat daljšo življenjsko dobo in se bistveno manj segrevajo.

Njihovo nekoliko višjo ceno lahko zelo hitro odtehtajo prihranki na računu za elektriko in manj pogosti nakupu žarnic.

V isti kategoriji: