Ime domene

Kadar želimo registrirati domeno za svoje podjetje ali blagovno znamko in smo že mnenja, da smo našli najboljšo oziroma popolno, se nam nemalokrat zgodi, da je ime domene že zasedeno in jo uporablja nekdo drug – ali pri nas, ali pa tudi na čisto drugem koncu sveta. No, morda je niti uporablja ne, saj je domena zgolj registrirana, vendar se za njo sploh ne skriva spletna stran z vsebino.Ime domene
To pomeni, daje nekdo domeno kupil, ker mu je bila všeč, ker je želel s tem zaščititi svojo blagovno znamko, ker je videl priložnost, da jo bo nekoč lahko prodal za večjo vsoto, ali karkoli drugega. In kaj lahko takrat naredite? Predvsem ne obupajte. Če se pri preverjanju razpoložljivih domen izkaže, da je vaše izbrano ime domene že zasedeno, imate vedno možnost, da najdete novo.

Kako spremeniti ime izbrane domene?

Najbolj enostavno je, da še vedno registrirate enako domeno, a z drugo domensko končnico. To se seveda ne obnese v vseh primerih. Če je lastnik domene ime.com nekje na drugem koncu sveta, ima povsem drugačno ponudbo ter celo spletno stran v drugem jeziku, težave ne bi smele biti prevelike – enostavno registrirajte domeni s končnico .si ali katero drugo. Kadar je ponudnik v isti državi, deluje na istem trgu, ima podobno ponudbo ali uporablja isti jezik, pa se lahko hitro zaplete. Nakopali si boste težave s prepoznavnostjo blagovne znamke in morali veliko vlagati v optimizacijo in oglaševanje, zato takšna rešitev ni dobra.
Kaj torej lahko storite? Če vaša blagovna znamka še ni oblikovana, si izberite drugo ime znamke in s tem tudi drugo ime domene. Sicer pa vam je na voljo kar nekaj drugih ukrepov.

Zamenjava imena same domene

1. Poigrajte se z besednjakom, pravopisom, jezikom. Razlika med »cool« in »kul« je lahko očitna. Namesto »kul« uporabite »superkul«. V besedi, ki označuje domeno, zamenjajte kakšno črko z znakom (Pink ali P!nk). Poigrajte se s sičniki in šumniki – č nadomestite s ch in podobno, ali pa sičnik podvojite.
2. Preverite sopomenke, protipomenke, nadpomenke, podpomenke. Namesto vreme.si, registrirajte vedno-sonce.si. Namesto hrana-za-živali, registrirajte hrana-za-zverinice.
3. Bodite šaljivi. Mobilni-telefoni.si zamenjajte za komu-zvoni.si.
4. Pomagajte si s popularno kulturo – pesmi, izštevanke, reki, knjige, vse to vam je lahko v pomoč, dokler seveda ne kršite avtorskih pravic.
5. Izmislite si besedo, ki v slovarjih ne obstaja, ki nima dejanskega pomena, vendar pa zvočno ali oblikovno ustreza vaši blagovni znamki. Zakaj pa se oblačila za otroke ne bi imenovala OoMie ali Kookaloo?

Poiščite pomoč

Ime domene je včasih lahko precej težavna stvar, in takrat je morda najbolje, da poiščete pomoč. Če vam imena blagovne znamke niso poiskali strokovnjaki za marketing, ki bo poskrbeli tudi za to, da je to domiselno in sveža, domena pa zagotovo še prosta, potem to še ne pomeni, da morate biti za vse sami. Z berite ideje pri svojih prijateljih, znancih, zaposlenih, celo otrocih – vsi, ki vas poznajo, in vsi, ki vedo s čim se ukvarjate, vam lahko pomagajo in morda se bodo domislili tudi kakšne izjemne rešitve oziroma imena, ki se ga doslej ni spomnil še nihče, torej je ime domene zagotovo prosto.

V isti kategoriji: