brezglutenska hrana za pse

Hrana za pse brez glutena in žitaric

Pri izbiri hrane za vašega kosmatinca morate biti ravno tako previdni, kot če bi izbirali hrano zase. Izbrana pasja hrana prav tako vpliva na počutje in zdravje živali. Za bolj zdravo in varno hrano za pse se šteje hrana brez žitaric in brez glutena.

Dobro je vedeti, da hrana brez žit ni enako kot brezglutenska hrana za pse. Žita, kot sta denimo pšenica in ječmen, vsebujejo tudi gluten. Po drugi strani pa koruza, rjavi riž in oves glutena ne vsebujejo. Brez glutena sta prav tako ajda ter proso.

Zakaj je koristno psa prehranjevati z brezglutensko hrano?

Da je brezglutenska hrana za pse zdrava in precej bolj varna izbira, vam bodo povedali tudi strokovnjaki. A pred tem je treba vedeti, kaj gluten pravzaprav je oziroma kaj predstavlja. Gre za beljakovinsko strukturo, ki je rastlinskega izvora. Predstavlja izraz, ki se nanaša na najrazličnejše vrste beljakovin, ki jih lahko najdemo v ječmenu, rži, pšenici.

Brezglutenska hrana za pse je varna izbira
Brezglutenska hrana za pse ima beljakovinsko strukturo, ki je zdrava in precej bolj varna izbira.

Znano je, da so glutenski proteini izjemno dobro odporni na prebavne encime. Ti v prebavnem traktu razgrajujejo beljakovine. Gluten torej lahko povzroča, da črevesna stena postane bolj prepustna. V tem primeru govorimo o sindromu puščajočega črevesja. Kadar je pregrada v črevesju prebrojena, lahko prav vse vrste nezaželenih snovi prehajajo v obtok krvi, tudi gluten.

Ko omenjeni delci tavajo po telesu in se tako vežejo na tkiva, jih imunski sistem prične prepoznavati kot tuje, posledično jih prične napadati. Obenem imunski sistem napade še zdravo tkivo. To pa vodi v tako imenovano notranjo avtoimunsko vojno. Posledica tega so lahko vnetja po celem telesu. Znano je, da gluten pri psih lahko povzroča najrazličnejše alergije, intoleranco na hrano, prav tako še druge zdravstvene težave oziroma zaplete. Ravno zaradi tega je brezglutenska hrana za pse še toliko bolj dobrodošla izbira tudi za vašega kosmatinca.

Žitom v pasji hrani se ni treba povsem izogniti

Po drugi strani pa se žitom v hrani za pse ni treba čisto izogniti. Pomembno je, da preverite sestavo izbrane grane in se v to nekoliko bolj poglobite. Pretehtati morate več vidikov in ne zgolj samo to, ali hrana za pse vsebuje žita ali ne.

Veterinar pripravi recept z brezglutensko hrano za pse, ki imajo alergije

Vprašajte se, ali ima vaš pes pogosto težave s prebavo, kakšna je njegova dlaka, ima srbečico. Ali izbrano hrano je rad ali jo poje le s težavo? In še enkrat: ne pozabite, da brezglutenska hrana za pse ne pomeni isto kot pasja hrana brez prisotnosti žitaric.

V isti kategoriji: