psihoterapevt

Različne faze psihoterapevtskega procesa

Psihoterapija je v zadnjem času izjemno zaželeno in iskano področje. Nanj se obračajo ljudje z najrazličnejšimi težavami. Lahko so to posamezniki, pari, družine, kolektivi. A ne glede na količino prisotnih udeležencev, postopek oziroma proces takšne terapije vključuje tri ključne faze. To so začetna, srednja in končna.

V začetni fazi psihoterapevt najprej opredeli problem, prav tako njegove vzroke. Takoj za tem opredeli še cilje, obliko terapije in vrsto sodelovanja. Na takšen način se zastavi tako imenovani terapevtski delovni odnos. Prva faza praviloma traja nekje od štiri do pet mesecev.

Sledi srednja faza, v kateri terapevt poskuša z različnimi psihološkimi intervencijami voditi in usmerjati sam proces zdravljenja. Ta faza pa lahko traja tudi več let zapored. Njenega natančnega trajanja se v resnici ne da napovedati vnaprej.

online psihoterapija je zelo priljubljena
Ena izmed vrst terapije je online psihoterapija, ki je postala zelo priljubljena storitev in pri nas omogoča kar nekaj odličnih strokovnjakov.

Za zaključno fazo pa je značilno, da obsega proces zaključevanja psihoterapije in poslavljanje. Takšna faza načeloma traja od tri do šest mesecev.

Uvodni pogovor pri psihoterapiji

Vsaka psihoterapija vedno vključuje tudi uvodni pogovor. Med njim se pacient s psihoterapevtom pogovori o težavah, s katerimi se sooča, prav tako tudi o svojih pričakovanjih. Seveda je pogosto osebi, ki jo srečamo prvič, precej težko zaupati. V tem primeru povemo tisto in toliko, kolikor v resnici zmoremo. Vse informacije lahko kasneje tudi dopolnimo.

Psihoterapevt in psihoterapija – razbijamo mite

Terapevt v uvodnem pogovoru prav tako predstavi način dela ter nas seznanja z zaupnostjo procesa in z načinom varovanja osebnih podatkov. V tem času se spregovori še o odgovornostih in seveda o obliko sodelovanja. Na osnovi občutkov ter informacij terapevt in pacient nato skupaj ocenita, ali si sploh dovolj ustrezata.

V isti kategoriji: