Gorsko kolo

Gorsko kolo za kolesarjenje po neurejenih poteh

Če kupujete novo kolo in z njim želite kolesariti predvsem po neurejenih cestah, je gorsko kolo zagotovo najboljša izbira. Zanj je značilno, da je izjemno vzdržljivo, saj mora na poti dovolj učinkovito premagovati številne ovire. Okvir je narejen iz aluminija ter karbonskih vlaken. Zavore so v primerjavi z drugimi kolesi prav tako močnejše.

Na sploh pa se gorska kolesa delijo na moška ter ženska. Med seboj se razlikujejo glede na različne karakteristike, na primer na položaj vzmetenih vilic, vrsto zavor.

4 značilne vrste gorskih koles

Seveda se gorska kolesa ne delijo samo glede na spol uporabnika, temveč tudi na različne tipe. To so hardtail ali gorsko kolo trdak, full suspension ali polnovzmeteno ali gorsko kolo softič, all mountain in downhill ali spustaška gorska kolesa.

Adrenalinska vožnja downhill z gorskim kolesom.
Vožnja z gorskimi kolesi downhill pri visoki hitrosti je zabavna in adrenalinska.

Prvi tip kolesa lahko najhitreje prepoznamo po sprednjem vzmetenju oziroma po sprednjih blažilnikih. Takšna vrsta daleč najbolj spominja na prvo generacijo tovrstnih koles. Drugi tip je prepoznaven po vzmetenih sprednjih vilicah ter dodatni vzmeti in še po blažilniku nekje na zadnjem delu kolesa.

Prodajni hit med kolesi je zagotovo all mountain, trail, enduro gorsko kolo in velja za nekakšno mešanico med prvim in drugim tipom. Zadnji tip pa je najprimernejša izbira za največje adrenalinske odvisnike.

Splošne značilnosti gorskih koles

Med vsemi kolesi gorsko kolo zagotovo velja za daleč najbolj robustno. Samo takšno lahko kljubuje vsemu, kar se nahaja po neurejenem terenu. Okvir kolesa je trden, gume pa so nekoliko debelejše, njihov profil bolj grob. Slednje kolesu omogoča odličen oprijem podlage pa tudi stabilnost.

Ena od najbolj pomembnih značilnosti za gorsko kolo je zagotovo vzmetenje. Ima izjemno učinkovite vzmeti. Te učinkovito poskrbijo za to, da imate med vožnjo dovolj dober nadzor in da lahko na zahtevnem terenu kolo dobro obvladujete. Vožnja z njim je tako dovolj varna in udobna. Vzmeti namreč dobro blažijo tresljaje.

https://www.youtube.com/watch?v=-QaxbeNqLj0
Test vzmetenja na gorskem kolesu, z izjemnimi vzmetmi, ki dobro blažijo tresljaje.

Gorsko kolo je znano tudi po velikem številu prestav. Najpogostejša števila predstav so 20, 21, 22, 24, 27 ali 30. Od drugih vrst se loči tudi po širših ročajih. Ti zagotavljajo trden oprijem tudi na najbolj zahtevnih terenih. Krmilo je ravno ter je nekoliko povzdignjeno navzgor.

V isti kategoriji: