Izpušni lonci

Pomen in delovanje avtomobilskih izpušnih sistemov

Čeprav že dlje časa vozite avto, verjetno ne veste prav dobro, kako pravzaprav delujejo izpušni sistemi v njem in zakaj so tako pomembni. Verjetno pa veste, da so takšni avto sistemi morali precej napredovati, predvsem zaradi tega, ker vse večjo pozornost namenjamo tudi onesnaževanju okolja.

Najprej je seveda dobro vedeti, kako so sistemi za izpuh v avtu sploh sestavljeni. Ključni deli so:

  • izpušni zbiralnik,
  • cev,
  • izpušni lonec ali dušilec,
  • avtomobilski katalizator.

Izpušni lonci na primer predstavljajo posodo okrogle ali pa ovalne oblike. Poskrbijo, da se hrup motorja avta utiša, vendar pa se s tem ne omeji izhod plinov iz motorja.

Vloga posameznih delov izpušnega sistema v avtu

Izpušni lonci so torej zgolj en del izpušnega sistema v avtu. Vanj je vključen tudi izpušni zbiralnik. Njegova funkcija je, da zbira pline neposredno iz motorja. Trdo pa se prilega vsem izpušnim odprtinam avto morja.

Izpušni lonci
Izpušni lonci predstavljajo le eno komponento v celotnem izpušnem sistemu vozila

Cevi izpušnega avto sistema so različnih oblik in debelosti. Njihova naloga je, da povezujejo med seboj sestavne dele sistema. Povezane so s tesnili. Avtomobilski katalizator pa mora dobro poskrbeti za to, da se nivo nevarnih strupenih izpušnih plinov zmanjšuje, in sicer zaradi kemijske reakcije, ki nastaja znotraj samega katalizatorja. Ta je prevlečen s posebno kovinsko kombinacijo.

Vzdrževanje avtomobilskega izpušnega sistema

Izpušni lonci oziroma dušilci in drugi sestavni deli izpušnega sistema v avtu morajo biti seveda primerno vzdrževati, če želimo, da bo sistem ves čas deloval dovolj kakovostno.

Praviloma naj bi izpušni sistemi za avte trajali od dveh do treh let. Nameščeni so namreč na samem podvozju in se zato lahko zelo hitro poškodujejo od zunaj, na primer zaradi ledu, soli, snega. Prav tako se poškodujejo od znotraj, predvsem zaradi strupenih plinov, ki se spreminjajo v kisline ter zato razžirajo cevi, ki so narejene iz kovine.

DIY izpuh! – Je vredno?

Neznosni hrup avta in občasno nihanje v moči motorja lahko hitro opozorita na to, da so v izpušnem sistemu verjetno prisotne luknje. Najhuje pa je zagotovo tedaj, kadar se takšen sistem poškoduje pred katalizatorjem. V okolje namreč tedaj pričnejo uhajati strupeni plini in na takšen način še bolj onesnažujejo okolje, obenem tudi ogrožajo vsa živa bitja.

Ker so vsi deli izpušnega sistema zamenljivi, tudi izpušni lonci, lahko poskrbite, da bo vaš izpušni sistem vedno deloval povsem brezhibno.

V isti kategoriji: