Pomembnost redne košnje naše zelene površine

Zdrav in sijoč travnik predstavlja velik del tržne vrednosti vsake nepremičnine. Obenem pa deluje kot naravni filter za prah in razne alergene, ki slabo vplivajo na zdravje ljudi. To so samo nekateri izmed mnogih razlogov, zakaj je potrebna redna košnja trave, ki predstavlja eno izmed najbolj pogostih opravil. S košnjo se odstrani šibke poganjke trave in se poveča gostota njene površine. S tem onemogočimo rast plevela in naselitev različnih parazitov. To pa je izredno pomembno, če želimo ohraniti dolgotrajno zdravje našega travnika v primerih suše, prevelike količine vlage ter skozi mrzle mesece v letu.

Višina pokošene trave je zelo pomembna

Trava, ki jo posadimo je lahko različne vrste. Obstajajo semena izmed katerih ima vsako svoje edinstvene lastnosti. Velja pa pravilo, da trave, ki imajo bolj fine poganjke, ki rastejo navpično, lahko pokosimo bolj na kratko. Če pa so poganjki bolj široki, pa moramo biti bolj pazljivi pri košnji trave, saj jo lahko poškodujemo.

Povprečna višina pokošene trave v bolj mrzlih mesecih je nekje od 5,5 do 7+ Centimetrov. S tem zagotovimo, da se bo lahko obranila mrzlega vremena, vlage in drugih elementov narave. Ko pa nastopijo bolj topli meseci v letu, pa jo lahko pokosimo na 4 Centimetre. Seveda je veliko odvisno od vrste trave, vremena in drugih podrobnosti.

Košnja trave se opravlja po rednih intervalih glede na sezono

Vsaka vrsta trave je drugačna. Na vsako vrsto pa tudi vpliva količina dežja, sonca in hranil v zemlji. Tako je možno, da naš travnik raste hitreje ali pa počasneje. Če uporabljamo travnik za igranje z otroci, živalmi ali druge aktivnosti, ga bomo morali tudi večkrat pokositi. Najbolje je, da se zatečemo k navodilom, ki so bila priložena semenom ob nakupu trave. Če v navodilih piše, da je najbolj primerna višina trave 5 cm, potem jo moramo pokositi, ko dosežejo rezila približno 7,5 cm višine. Možno je, da bomo morali kositi vsaj enkrat vsak mesec. Lahko pa tudi, da bomo morali košnjo trave opraviti bolj ali manj pogosto.

Pokošena rezila trave lahko uporabimo za gnojilo

Dandanes ima veliko kosilnic tudi mulčer. To je posebna košara, ki jo pritrdimo na samo ohišje kosilnice. Njena naloga pa je, da shranjuje odrezana rezila. Ta pa lahko uporabimo kot naravno gnojilo za naš travnik. To je idealna rešitev, če želimo, da naša trava požene močnejše korenine ter tako postane bolj odporna na razne bolezni, nasilno vreme in parazite. V primeru resnega pomankanja hranil moramo kupiti primerne vrste gnojil in drugih pripomočkov, da ponovno vzpostavimo zdravje našega travnika. 

V isti kategoriji: