Kakovostna izolacija strehe

Ob izgradnji nove hiše spada zraven prav tako ureditev z izolativnimi rešitvami, ki vam omogoča večjo energetsko učinkovitost ter posledično zmanjšajo rabo energije, ki je potrebna za hlajenje ali ogrevanje objektov. Tako se tudi zmanjša nastanek vlage, plesni in gliv, kar vam omogoča varno shranjevanje stvari na podstrešju ali pa ureditev podstrešne sobe.

Možnosti izvedbe je več, zato si poglejmo, na kakšen način vse lahko poteka izolacija strehe za najboljši učinek in zaščito.

Postopek za izvedbo


Seveda je treba najprej najeti strokovnjaka, ki vam lahko primerno svetuje in poišče najboljšo rešitev za vaš primer. Ko ga imate, vas bo vprašal po željah in pa želel bo videti in izmeriti podstrešni prostor. Zakaj? Glede na izmerjeno kvadraturo prostora se lahko kupi potreben material za celotno izvedbo.

Kakovostna izolacija strehe bistveno poceni vdrževanje hiše

Če prostor merite sami, izmerjeno število zmeraj zaokrožite navzgor, tako da vam morda nekaj materiala ostane. Kar je veliko bolje kot dejstvo, da ga zmanjka, je tako? Ob nakupu je treba pogledati za plastično prevleko, v primeru, če je doma še nimate. Glede na material, s katerim se bo izvedla izolacija strehe, se nato začne rezanje, priprava in sama montaža.

Vrsta in namestitev materiala

Najprej pride na les pritrjena paroprepustna in vodoodporna folija, ki je tako rekoč sekundarna kritina, saj preprečuje vdor vode v samo konstrukcijo. Nato se izolacija strehe izvaja s pomočjo steklene volne ali drugih materialov, ki odlično toplotno in zvočno zaščitijo ter prispevajo h kakovostnemu zraku v prostoru.

Zaščiti se na podlagi:

  • vpihanega materiala

Od proizvajalca do proizvajalca se sicer malenkost razlikuje, vendar se v osnovi napolni puhalo s to maso, ki se jo v prvem koraku vpihuje med lesene nosilce strehe, v drugem pa po celotni širini in dolžini strehe preko nosilcev.

  • Materiala na roli

Izolacija strehe na ta način poteka nekoliko drugače, saj si je treba že vnaprej pripraviti in razrezati material, ki ga nato natančno vstavljate med lesene nosilce. To je treba delati postopoma, natančno in zapolniti vsako luknjico, saj v nasprotnem primeru odteka in doteka topel/ hladen zrak in na tak način izgubljate dragoceno energijo.

Svoj nadstrešek lahko zavarujete na več načinov, in sicer iz notranje strani, zunanje strani ali prekritje celotnega podstrešja, kar služi za zaščito izgube energije ali za izgradnjo podstrešne sobe ali mansardnega stanovanja. Slednje je lahko prijeten bivalni prostor le takrat, če je kakovostno negorljivo zaščiten, da se pozimi prostori prehitro ne ohladijo in da se poleti ne pregreva.

Priporočamo vam, da za kakovostno in strokovno izvedbo odštejete kak evro več, saj boste na tak način nekaj privarčevali pri ogrevanju, namesto da bi varčevali za to, da bo izolacija strehe dokončana. Na tak način boste imeli strokovno in kakovostno izdelavo, ki vam bo služila še leta po sami izgradnji.

V isti kategoriji: