Karies ni tako nedolžna težava, kot se morda zdi na prvi pogled

Večina ljudi se je vsaj enkrat v življenju srečala z zobno gnilobo, znano tudi pod imenom karies. Gre namreč celo za najpogostejšo težavo, povezano z zobmi. Čeprav je karies zelo pogost, pa ga vendarle ne bi smeli dojemati kot relativno nenevarno nadlogo, ki jo ima skoraj vsak, saj lahko povzroči precej več škode, kot si verjetno predstavljate. Preventiva je torej pri tem, da nam karies ne povzroči več težav, kot bi bilo treba, vsekakor zelo pomembna, zato je nujno, da smo seznanjeni s tem, kako lahko preprečimo, da naše zobe napade zobna gniloba, oziroma kaj lahko naredimo, da jih čim manj poškoduje.

Težave v ustni votlini imajo lahko negativen vpliv na srce in druge organe

Dogajanje v naši ustni votlini ni povsem izolirano, ampak lahko vpliva na celotno telo. Tako lahko karies, ki ni ustrezno in pravočasno zdravljen, povzroči vnetje obzobnih tkiv, ki se lahko razširi do drugih organov. V tem primeru obstaja še posebej velika nevarnost, da vnetje doseže srce oziroma srčno zaklopko. Kako zmanjšati tveganje za karies?  Kot najverjetneje že veste, karies povzročajo škodljive bakterije, ki se pretirano razmnožijo v naši ustni votlini. Med ključne preventivne ukrepe zato sodijo:

  • skrb za redno in ustrezno ustno higieno, ki vključuje tudi uporabo zobne nitke;
  • izogibanje sladkim pijačam;
  • zmanjšano uživanje močno predelanih ogljikovih hidratov, predvsem slaščic – še posebej tistih, ki se hitro oprimejo zob,  
  • zadosten vnos tekočine, najbolje navadne vode.

Pomembno je, da se morebitni karies odkrije čim prej

Včasih pa kljub previdnosti ne morem povsem odpraviti nevarnosti, da naše zobe napade karies. Zgoraj navedene ukrepe je zato nujno kombinirati z rednimi pregledi pri zobozdravniku, ki so priporočljivi vsaj enkrat na 6 mesecev. Zobozdravnik bo lahko tako hitro zaznal karies in pravočasno ukrepal.

karies
Zobobol največkrat posledica kariesa.

Danes je zobozdravnikom na voljo vedno naprednejša tehnologija. Vse bolj zanimiva postaja tako tudi laserska metoda, ki močno olajša odkrivanje kariesa. Uporaba laserskih sistemov namreč omogoča tudi pregledovanje tistih mest, ki s pomočjo sonde niso bila dostopna. Morebiten karies je mogoče s pomočjo laserske tehnologije zaznati tudi do približno 3 milimetre pod zobno površino. Ob tem je treba poudariti, da je postopek za pacienta povsem neboleč in nenevaren. Dejstvo, da je tako karies zaznan mnogo hitreje, kot je bilo to mogoče v preteklosti, pa prepreči številne že omenjene zaplete.

V isti kategoriji: