zobobol

Zakaj najpogosteje boli zob?

Prav zagotovo ste imeli tudi vi že kdaj kakšno težavo, ki je bila povezana z vašimi zobmi. Če ne drugega, vas je presenetil zobobol, ki pa ni bil nič kaj prijeten. V tem primeru ste ga verjetno želeli najprej pomiriti s kakšno tableto. Če pa ste bolj odgovorne narave, vam je na misel prišel zobozdravnik.

Če zobarja redno obiskujete, potem vas zobobol ne bi smel kar tako presenetiti. Najpogosteje pa se z njim soočamo zlasti zaradi slabe zobne higiene.

Kako skrbite za svoje zobe?

Ste vedeli, da večina ljudi svojih zob ne neguje na primeren oziroma pravilen način. To, da si zjutraj in zvečer na hitro podrgnete zobe, še zdaleč ne pomeni, da zanje dobro skrbite. Posledično ni nič čudnega, da vas pogosto bolijo zobje.

zobobol zaradi kariesa
Če svojih zob ne čistite pravilno se lahko zgodi, da vas bo presenetil zobobol.

Pravilna higiena ustne votline oziroma zob narekuje veliko več kot pa zgolj zobno krtačko in zobno pasto. Treba je temeljito razmisliti o tem, kakšno zobno ščetko si boste kupili, prav tako, kakšna bo zobna pasta. Za temeljitejše čiščenje, ki na zobeh ne bo puščalo kariesa, pa poleg omenjenih pripomočkov potrebujete še najmanj zobno ščetko.

Pravilno čiščenje zob

Tudi zobozdravnik vam bo verjetno povedal, da je za vaš zobobol krivo slabo čiščenje zob oziroma slaba ustna higiena. Če vas bo vprašal, kako pogosto čistite svoje zobe, na kakšen način in s čim in mu boste to natančno opisali, je velika verjetnost, da vam bo povedal, da si svojih zob sploh ne čistite pravilno oziroma primerno.

Oglejte si animacijo, ki prikazuje kako pravilno čistiti zobe, da se izognemo kariesu in zobobolu

Med drugim vam bo zobar povedal, da mora biti glava zobne ščetke proti koncu zožena. Na takšen način boste namreč lažje dostopali do nekoliko težje dostopnih predelov in do notranje ploskve sprednjih zob.

Če ne morete na široko odpreti ust ali pa so vaši sprednji zobje rahlo nagnjeni navznoter, potem morate za čiščenje zob izbrati ščetko, pri kateri je možno vrat glave dodatno upogniti, in sicer tako, da boste lahko dosegli težje dostopne predele ustne votline.

Še drugi pogosti vzroki za zobobol

Za zobobol je torej pogosto kriv zobni karies, ki nastane kot posledica slabe ustne higiene. Obstaja pa še kar nekaj drugih pogostih vzrokov zanj. To so na primer poškodovani zobje, nepravilen ugriz, rast zob, majavi zobje.

V isti kategoriji: