Kokosovo olje je edino, ki ga še uporabljam

Kokos je bila od nekdaj eno mojih najljubših živil, saj mi je bil njegov okus vedno prijeten in med najbolj eksotičnimi. Med svojimi potovanji po svetu pa sem ugotovila, da kokos ne daje zgolj kokosove moke, ki smo jo pri nas od nekdaj uporabljali pri peki sladic, temveč tudi druge produkte, ki so ravno tako prijetnega okusa in zdravi. Tako sem začela uživati tudi kokosovo vodo oziroma napitke iz nje, prav tako pa sem pri kuhi vedno pogosteje uporabljala kokosovo mleko oziroma kokosovo smetano. Tisto, s čimer sem se nazadnje seznanila, pa je bilo kokosovo olje oziroma mast.kokosovo-olje
Kokos vsebuje kar veliko maščobe, ki je prijetnega nežnega okusa, zato je uporabna v najrazličnejše namene. S kokosovim oljem lahko kuhamo, pečemo, ali pa ga uporabljamo tudi v kozmetiki. Ko sem pred leti obiskala Bali, sem bila navdušena nad tem, da ženske namesto klasičnih kozmetičnih izdelkov uporabljajo za nego kože kar kokosovo olje – in videti so mlade, njihova polt pa sijoča. Odločila sem se, da to metodo poskusim tudi sama. Sicer sem ugotovila, da je kokosovo olje potrebno nanesti na obraz zgodaj zjutraj in v manjši količini, da s v kožo lepo vpije in se ta prekomerno ne sveti, a za naraven način nege se izplača vstati nekoliko bolj zgodaj.
Kokosovo olje sem sprva naročala iz tujine, sedaj pa ga kupujem v trgovini Malinca, kjer sem se seznanila še z mnogimi drugimi živili, ki jih pred tem nisem poznala, a mi zelo pomagajo pri ohranjanju zdravja in predvsem pri zdravem življenjskem stilu. Malinca namreč ponuja pestro izbiro organskih, nerafiniranih in naravno pridobljenih super živil. Tako sedaj kokosovo olje uporabljam redno – tako za nego telesa kot za kuho.
Ker se mi zdi olje kokosa izjemnega okusa, sem z njim že večkrat pripravila najrazličnejše jedi, ki sem jih ponudila tudi prijateljem in znancem, in vsi so bili navdušeni. Niso uganili, da je uporabljena maščoba kokosa, saj ta nima ostrega okusa po kokosu, vsi pa so ugotovili, da je jed drugačna in slajša. In zato je maščoba kokosa pravzaprav zaščitni znak moje kuhinje. Z njo pripravljam potice, na njej pečem palačinke, in v pustnem času kokosovo olje celo uporabljam za peko krofov. V družini smo se nekoliko posebnega okusa zdaj že tako privadili, da imamo dejansko vsi težavo, kadar jemo zunaj, pa nam hrano pripravijo na primer s sončničnim ali oljčnim oljem – zdi se nam popolnoma drugačna!

Zobna gniloba oz. karies nastane v največji meri zaradi bakterijskih zobnih oblog, ki niso bile redno odstranjene. Ljudje pogosto mislijo, da zob, ki ne boli, ni kariozen. Preberi več …

V isti kategoriji: