Kako se najbolje ubraniti pred genitalnimi bradavicami

Znano je, da se genitalne bradavice lahko pojavijo tako pri moških kot pri ženskah. Pri nekaterih osebah povzročajo le srbečico, pri drugih lahko tudi blažjo krvavitev. Določeni ljudje pa se niti ne zavedajo, da jih imajo.

In kako najhitreje prepoznati genitalne bradavice? To so manjši ali večji izrastki na koži in na sluznici spolovila, osramja ali zadnjika. Lahko so majhne in povsem nemoteče, zato se niti ne zavedamo, da jih imamo. Pojavijo se torej lahko tako okrog spolovila kot znotraj njega.

Prenašanje genitalnih bradavic

Genitalne bradavice se prenašajo z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Bradavice povzročajo specifični tipi humanih papiloma virusov. Če boste na intimnih delih svojega telesa zatipali kakšno izboklinico, je najbolje, da obiščete zdravnika. Ta vam bo po temeljitem pregledu povedal, ali gre morda za genitalne bradavice.

Zdravnik bo glede na mesto genitalnih bradavic, glede na njihovo število ter velikost določil, kakšen je najustreznejši način za odstranjevanje. Možna je odstranitev z laserjem, električno sondo ali pa na tradicionalni način – kirurško s skalpelom. Lahko se tudi zamrznejo s tekočim dušikom ali pa s prav posebno jedko raztopino ali mazilom.

Do tedaj, ko so bradavice povsem odstranjene, se je treba izogibati spolnim odnosom oziroma se je potrebno zaščiti s kondomom. Kondome je priporočljivo uporabljati tudi še 12 tednov za tem, ko so bile genitalne bradavice povsem odstranjene.

Naj težava ne postane bolezen – redni zdr. pregledi so izjemnega pomena

Ženske, ki se okužijo s HPV in posledično dobijo genitalne bradavice, ginekolog kasneje dosledno redno testira, saj gre za povečanje tveganja za nastanek raka na materičnem vratu.

Zaščita pred genitalnimi bradavicami

Potrebno se je dobro zavedati, da se virusi, ki povzročajo tovrstno okužbo, ne zadržujejo samo direktno na spolovilu, temveč lahko tudi zunaj njega. Če s kondomom ne pokrijete okuženega področja, s tem ne zagotovite 100 % zaščite. Kljub temu pa s pomočjo kondoma omogočite veliko manjšo verjetnost okužbe.

Najustreznejša zaščita je vsekakor zvestoba enemu spolnemu partnerju. S številom ljubimcev se namreč zelo poveča možnost okužbe.

V isti kategoriji: