Kakovostna ležišča in vzmetnice za dobro spanje

Se tudi vi zjutraj zbudite nenaspani in z bolečinami? Se vam zdi, da se med spanjem ne spočijete? Razlog za vaše težave je najbolj verjetno slabo ležišče.
Kakovostna ležišča, pa naj gre za vzmetnice ali ležišča izdelana po drugih principih (na primer iz spominske pene), ob nakupu sicer niso poceni, a zavedati se je treba, da imajo precej dolgo življenjsko dobo. Ležišča nikoli ne kupujemo za leto ali dve, temveč za desetletje ali dve, zato se vanj izplača vložiti nekaj več denarja.
Kakšno pa je kakovostno ležišče? Najprej je seveda potrebno izbrati tip ležišča. Nekateri se navdušujejo nad ležišči iz spominske pene, drugim so ljubše vodne postelje, tretji prisegajo na ležišča iz kokosovih vlaken, spet četrti še vedno prisegajo na vzmetnice. Sam tip ležišča ne pove toliko o tem, ali je ležišče za vas primerno ali ne oziroma ali se boste na njem zbudili spočiti ali utrujeni – pomembna je predvsem kakovost. Tudi pri vzmetnicah velja, da so lahko takšne ali drugače, in tako stare, nekakovostne vzmetnice, kjer so vzmeti v polnilu enakomerno razporejene in proste, ne zagotavljajo dolgo dobrega spanca, saj je iztrošijo. Povsem drugače pa velja za nov sistem vzmetnic z žepkastimi vzmetmi, kjer so vzmeti različno močne glede na položaj v vzmetnici, vsaka izmed njih pa je znotraj žepka oziroma valja.
Naslednji dejavnik je seveda trdota ali mehkoba. Tako za vzmetnice kot druga ležišča velja, da jih velja izbrati glede na svoje kilograme ter tudi glede na to, kakšno ležišče nam je ljubše – nekoliko mehkejše ali trše. Tu imajo največjo prednost seveda vodne postelje, kjer lahko ležišče napolnimo bolj ali manj ter tako reguliramo trdoto, povsod drugod pa te ne moremo nastavljati. Pomagamo si lahko zgolj z nastavitvijo letvic pod ležiščem – če seveda imamo takšne, ki omogočajo regulacijo.
Sta za dobro spanje pomembna zgolj tip in trdota? Zagotovo sta ta dva najbolj odločilna, a razmisliti je treba tudi o materialu prevleke. Ta mora biti pralna, pogosto pa nas zanima tudi, da je iz naravnih materialov in preprečuje množenje pršic ter nabiranje statične elektrike. Poleg tega je treba zasluge za dobro ali slabo spanje seveda pripisati še vzglavniku, ki ravno tako bistveno vpliva na položaj telesa med spanjem ter lahko povzroči bolečine v hrbtenici.
In kaj še lahko storite, da bo vaš spanec bolj trden?
Predvsem poskrbite, da bo vaša spalnica dobro prezračena, da zrak v njej ne bo presuh, si pred spanjem privoščite nekaj sprostitve (na primer v kopeli) in odmislite vse skrbi, s katerimi ste se ukvarjali preko dneva.

V isti kategoriji: