Dobra jahalna šola ponuja možnost razvoja tako jahaču, kot tudi konju.

Se ukvarjate z jahanjem ali pa ste morda vedno sanjali o tem, da bi se preizkusili v jahanju konj? Poleg močne želje in motivacije za jahanje potrebujete predvsem odličnega inštruktorja, ki ima veliko izkušenj in ki mu lahko zaupate, in dobro jahalno šolo, v kateri boste lahko napredovali v svojem znanju in postali boljši jahači.

V kakovostnem konjeniškem centru bodo poskrbeli tako za že izkušene jahače, ki to dejavnost že odlično obvladajo, kot tudi za popolne začetnike, ki se z jahanjem srečujejo prvič oziroma na konjskem hrbtu sploh še niso nikoli sedeli. To pomeni, da so programi kobilarn oblikovani glede na potrebe različnih jahačev, pa naj si bodo to otroci ali odrasli. Vedeti morate namreč, da jahanje ni le zabava, lep šport in priložnost za stik z živalmi in naravo, temveč tudi prav posebna disciplina, ki zahteva veliko znanja, ki ga lahko vedno še izpopolnite.

Čisti začetniki se bodo najprej morali spoznati z osnovami konjeništva, šola jahanja uči nege konj, nato pa bodo počasi napredovali do sedenja na konju v spremstvu učitelja, dokler ne bodo postali samostojni jahači, ki se bodo lahko s konjem podali tudi izven ograjene steze, ven na teren, kjer je zagotovo najlepše jahati, če to seveda dovolj dobro obvladaš.

Konji v dobri jahalni šoli niso le dobro preskrbljeni, temveč tudi redno ujahani ter kvalitetno izšolani, kar pomeni, da je jahanje z njimi za vsakega pozitivna izkušnja. Inštruktorji v centru za konjeništvo vam bodo znali pomagati izbrati pravega konja za vas, saj oni najbolje poznajo njihove lastnosti in odlike. Poleg tega vam bodo pomagali tudi pri izbiri vse dodatne opreme, ki jo boste potrebovali. Opremo si lahko izposodite v konjeniškem centru ali pa za jahanje uporabite svojo.

Jahalne šole torej niso namenjene le tistim, ki bi se jahanja šele želeli naučiti, niti niso primerne zgolj za rekreativce, ki jim preživljanje časa na konjskem sedlu predstavlja le odlično sprostitev, temveč tam lahko dodatno znanje in strokovno izobraževanje poiščete tudi tekmovalni jahači oziroma tisti, ki bi si to šele želeli postati. Poleg običajnega jahanja se lahko pod mentorstvom učiteljev naučite tudi dresure konj ter skakanja s konjem čez ovire ter nekaterih drugih spretnosti.

Učenje v takšni šoli lahko poteka individualno ali pa v skupini, kar je odvisno od vašega znanja, vaših želja pa tudi od tega, česa se želite naučiti. Poleg izkušenih inštruktorjev, ki so tudi strokovno usposobljeni in imajo narejene izpite za jahača ter licenco za dresuro, dobro jahalno šolo prepoznate tudi po tem, da ima na voljo vso potrebno infrastrukturo za jahanje. To pomeni ogrado in ovalno stezo, v kateri začetniki naredijo prve korake na konju, ložirni krog in manežo za dresuro, ki je namenjena že bolj izkušenim jahačem.

 

Če si želite preživljati vaš prosti čas predvsem med jahanjem na terenu, se je pred izbiro kobilarne, v kateri si boste izposodili konja oziroma kjer boste pustili vašega konja v oskrbo, dobro pozanimati tudi o njeni lokaciji. Zelo pomembno je namreč, kje se jahalni center nahaja, saj je od tega odvisno tudi to, kam vse se boste iz njega lahko podali na ježo in kako boste v takšni ježi uživali tako vi kot tudi vaš zvesti spremljevalec, konj.

 

 

V isti kategoriji: