Bosu žoga oziroma polžoga za trening ravnotežja

Da je velika aerobna žoga oziroma švicarska žoga, kot ji tudi pravimo, idealna za izvajanje ravnotežnih vaj, je znano vsem profesionalnim in tudi ljubiteljskim športnikom, še boljša od te pa je njena nadgradnja – bosu žoga oziroma polžoga, ki omogoča vadbo tudi tistim, ki niso ravno cirkusantje.bosu žoga
Švicarska aerobna žoga je odlična za sedenje, saj skrbi za konstantno delo mišic nog, zadnjice, hrbta in trebuha, s čemer skrbi za pravilno držo, hkrati pa spodbuja izboljšavo telesnega ravnotežja. Pri izvajanju nekaterih vaj, predvsem vaj, ki izvirajo iz joge in pilatesa, pa je lahko ravno to, da ježoga pač okrogla, tudi težava. In zato je nova polžoga njena nadgradnja. Z njo namreč ni težav pri težjih vajah – ne izpodmika se in se ne odkotali, saj je na eni strani ploščata in tako dobro stoji na tleh. Nič več vam ni treba biti cirkusant, če želite stati ali klečati na žogi ter tako poskrbeti za delovanje vseh tistih skritih mišic trupa, ki jih sicer v vsakdanjem življenju sploh ne uporabljamo – na žogi bosu je precej enostavneje stati ali sedeti.


Bosu žoga nam omogoča odlično kombinacijo vaj in športnih pripomočkov, kajti med tem, ko stojimo na njej in lovimo ravnotežje, lahko izvajamo vadbo z ročkami ali utežmi v obliki manšet, vaje s trakovi, različne pozicije joge (asane), vaje z žogo za pilates in podobno. Vadba je torej po eni strani lažja, po drugi pa težja – če izvajamo vaje, ki smo jih doslej delali na trdnih tleh na polžogi, moramo sedaj poleg vsega ostalega še dobro skrbeti za ravnotežje.


Ker je polžoga eden novejših športnih pripomočkov, je seveda v splošnih prodajalnah s športno opremo ne boste enostavno našli, temveč bo potrebno pokukati v specializirane prodajalne, ki se ukvarjajo s prodajo kakovostnih pripomočkov za fitnes, pilates, jogo, aerobiko in podobno. Seveda pa lahko žogo pred samim nakupom tudi preizkusite v raznih športnih in fitnes centrih. Če vas bo prepričala oziroma vam dokazala, da lahko z njo izboljšate svojo vadbo, zagotovo ni razloga, da je ne bi imeli kar doma – in tako poskrbeli za optimalen trening še hitreje, kot ste doslej.

V isti kategoriji: