Obnovljeni tonerji

Kako pomembna je reciklaža, vedo povedati že otroci – a kljub temu smo odrasli včasih precej nezaupljivi do vsega, kar je obnovljeno oziroma reciklirano. In priznati moram, da sem bil takšen tudi sam. Nikoli nisem kupil rabljenega računalnika, saj sem bil prepričan, da je z njim hitro lahko kaj narobe, in nikoli nisem kupil niti obnovljene kartuše oziroma tonerja– bil sem prepričan, da gre za nekaj drugorazrednega, kar ne more dobro ali dolgo delovati.
Moje mnenje se je spremenilo predvsem zaradi otrok. Tako kot v večini slovenskih osnovnih šol namrel tudi v naši zbirajo cel kup stvari, ki so za nekoga odpadek, za deruge pa pravo bogastvo, ki ga je možno obnoviti oziroma reciklirati ter nato ponovno predati v uporabo potrošnikom. Zbirajo zamaške plastenk, odslužene varčne sijalke, baterije in tudi kartuše oziroma tonerje tiskalnikov. Sprva so otroci v šolo znosili cel kup tega materiala in vedno sem si dejal, da gre za dobro stvar – otroci imajo veselje z zbiranjem, šola morda nekaj malega zasluži, predelovalci zaslužijo še več, nekaj gre v humanitarne namene, hkrati pa še varujemo okolje. Nato pa sem se pričel počasi spraševati tudi o tem, kdo so pravzaprav tisti potrošniki, pri katerih končajo obnovljeni tonerji in kartuše. In zakaj kupujejo obnovljene, ne pa originalne – saj obnovljeni tonerji in kartuše menda ne morejo biti tako kakovostni kot novi originali?
Res je – morda obnovljeni tonerji res niso povsem enake kakovosti kot povsem novi, a seveda je treba pomisliti tudi na to, da so primerljivo cenejši. In predvsem je treba pomisliti na okoljski vidik – zakaj bi se porabljali energija in materiali za izdelavo nečesa novega, ko pa se lahko porabi veliko manj, če obnovimo nekaj, kar že imamo?
Nazadnje je zmagala radovednost in tudi sam sem naročil obnovljeno kartušo. Samo zato, da jo preizkusim. Da vidim, ali sem lahko zadovoljen. In ugotovil sem, da so obnovljene kartuše odlična zadeva, ki dejansko deluje. Nobene potrebe ni, da bi bili skeptični in zahtevali vedno zgolj novo – sploh v primeru, ko lahko z obnovo in ponovno uporabo nečesa starega pripomoremo k temu, da bodo naši mali zbiralci odpadnih materialov in izrabljenih izdelkov nekoč živeli v svetu, ki bo tudi zaradi nas za delček bolj čist.

V isti kategoriji: