Obdelava kamna

Sodobna tehnologija močno olajša obdelavo kamna

Kamen je kot material doživel svoj razcvet v času starih civilizacij, na primer Egipčanov, Grkov in Rimljanov. Takrat še ni bilo sodobnih kompozitnih materialov in polimerov, s katerimi si pomagamo danes, zato je bil kamen osnovni material tako za gradnjo kot za umetnost. In stari mojstri so delo s kamnom prav zares obvladali – trd material, ki ga je bilo treba ročno obdelovati s kladivom in najrazličnejšimi dleti, so spremenili v tako prefinjene oblike, da se je nazadnje zdel lahkoten kot svila.

Obdelava kamna

Ne le stari grški kipi, ki še danes veljajo za zgled in klasiko, saj je bila lahko v kamnu upodobljena vsaka gubica in vsako mišično vlakno, tudi veličastne star stavbe iz kamna nas še danes presenečajo in nam jemljejo dih. Čudimo se egipčanskim piramidam, grškim svetiščem s stebri, rimskemu koloseju.

Kako je mogoče, da sta bila kamnoseštvo (http://www.vmkunovar.si/kamnosestvo) in kiparstvo nekoč tako razvita, da se jima danes ne uspemo približati? Kaj ni obdelava kamna zaradi sodobnih postopkov danes precej bolj enostavna?
Res je. Kamnoseštvo je bilo nekoč dejavnost, ki je zahtevala veliko fizične moči, danes pa ta sploh ni več nujna. Rezanje, brušenje in poliranje kamna potekajo strojno oziroma z orodjem. Težke kamnite bloke prestavljajo dvigala in viličarji. Je morda ravno to krivo, da so izdelki iz kamna danes veliko bolj preprosti? So prav zato kamnoseki postali obrtniki, ki jih nimamo več za umetnike?

Pravzaprav bi težko rekli tako. Sodobna tehnologija namreč ne pomeni nazadovanja, temveč napredek, spremenil pa se je naš pogled na življenje ter z njim tudi naše vrednote. Kljub temu, da umetnost še vedno cenimo, namreč nismo pripravljeni vlagati vanjo – nihče izmed nas si nebi na primer svojega doma okrasil s prefinjenimi kamnitimi kipci, saj se to kot prvo ne sklada s sodobnim življenjskim stilom, kot drugo pa precej veliko stane. Kamnoseki, ki se ukvarjajo predvsem z umetnostno obrtjo, pa niso nič manj spretni kot nekoč. Izdelati znajo čudovite umetnine – čele imajo naročnike oziroma kupce zanje, izdelava pa je prav zaradi tehnologije hitrejša in enostavnejša. Računalniško načrtovanje ter strojna obdelava oziroma uporaba orodij tako prinašata izjemne izdelke – in če jih bomo znali primerno ceniti, se lahko kamnoseštvo v prihodnosti ponovno razbohoti.

V isti kategoriji: