Pomen Krivljenja Cevi

Dandanes obstaja ogromno načinov za krivljenje cevi. Najstarejši in najbolj enostaven način je način obdelave z mivko. Tak postopek je potekal tako, da je bila mivka dana v cev, katera je nato segrevana in poljubno oblikovana. Ker je bila mivka znotraj cevi je bilo sesutje cevi onemogočeno.

Kmalu za tem je bilo izumljeno krivljenje s trnom. Medtem, ko je v zgoraj opisanem postopku mivka preprečevala sesutje cevi, v tem primeru to nalogo izvaja trn, ki ga vstavimo v cev.

S starejšimi stroji, ki so imeli še možnost ročnih nastavitev, je bilo mogoče nastaviti kot kolena. V kolikor bi želeli nastaviti tudi premer cevi, bi morali uporabiti orodja, ki si bi bila enaka radiu cevi. Oblikovati je mogoče raznorazne oblike cevi kot so okrogle, elipsaste, pravokotne in celo kvadratne. Za kvalitetno in primerno krivljenje so pogoj odlična orodja in materiali.

Še ena oblika krivljenja cevi je CNC krivljenje cevi. CNC krivljenje cevi je krivljenje s pomočjo računalnika. V bistvu CNC programer v računalnik vnese potrebne dimenzije, ki jih stroj potrebuje, da lahko izvede zahtevano operacijo. Preden se začne masivna proizvodnja zahtevanega izdelka, se prej izdela nekaj vzorčnih komadov. Vzorčni komadi so sicer ključnega pomena, saj le tako lahko pregledamo komade za napake in vnesemo še zadnje potrebne popravke, da je izdelek brezhiben. Nato se lahko prične proizvodnja serijskega značaja. Ponovljivost takih strojev je zelo velika, zato je taka tehnologija izredno primerna za naročila večjih količin. Da je ponovljivost res velika mora biti kvaliteta materiala vedno enaka – k temu pa pripomore redna kontrola. Najbolj priporočljivo je, da je koristijo cevi iz iste skupine.

Najbolj pogosto je krivljenje cevi v pohištveni in letalski industriji. Prav tako se veliko koristi v avtomobilski pridelavi. Vsi kovinski stoli in vse izpušne cevi so načeloma zakrivljene na tak način.

Pri nas uporabljamo najnovejši in najbolj napreden krivilni stroj, ki se imenuje CA LINEAR. Ima zmožnost krivljenja cevi tudi do 63 mm. Ker ima ta naprava kar pet različnih krivilnih osi, lahko s programom določimo skorajda neomejeno število različnih oblik. Prav tako je mogoče izdelati različne spirale in krivimo cevi iz vseh vrst kovin, ki so namenjene za tako krivljenje.

 

V isti kategoriji: