Vreme Bled

Turistični katalogi in knjige ter brošure o predstavitvi Slovenije so polne prelepih fotografij Blejskega jezera, otočka sredi njega in pravljičnega gradu nad njim. Največ jih je posnetih spomladi ali poleti, ko je zelenje okrog jezera bujno razraščeno in zakrije vse morebitne ne tako lepe stavbe in ceste, v jezeru pa takrat odsevajo sončni žarki. Nekatere turistične fotografije so posnete tudi jeseni, ko se okolica jezera odene v tople in žareče jesenske barve, nekateri fotografi pa Bled obiščejo tudi pozimi, ko ploskev jezera zaledeni in je celota odeta v pravljično belino.

Prav na vseh od teh fotografij, ki so posnete v različnih letnih časih, sta Bled in njegovo slavno jezero videti čudovito, saj so nastale takrat, ko je bilo nebo jasno in brez oblačka ter takrat, ko je sijalo sonce, pa naj je bilo to spomladi, poleti, jeseni ali pozimi. Kljub vsej idiličnosti fotografij in pogostim prijetnim vremenskim razmeram na Bledu, pa znajo biti te včasih tudi muhaste. Bled namreč leži na Gorenjskem, v bližini visokih gora, ki sicer zadržijo marsikateri oblak in tako preprečijo oblačnost ali deževje oziroma močan veter, po drugi strani pa se zaradi gorate pregrade, ki obdaja jezero in njegovo okolico, nad njim naberejo tudi oblaki, ki iznad njega ne izginejo kar tako hitro.

Če se odpravljate na Bled ali tja nameravate odpeljati celo tuje turiste, ki tam še niso bili in bi jim želeli predstaviti ta gorenjski in slovenski biser v vsej svoji lepoti, potem si pred odhodom obvezno poglejte vremensko napoved. Vreme je na Bledu najbolj stanovitno poleti, ko so daljša obdobja sončnih in toplih dni. Takrat se segreje tudi voda v jezeru in tako postane primerna in prijetna tudi za kopanje, žal pa jo že samo en deževen in malo bolj hladen dan z nekaj vetra lahko ohladi. Poleti so na Bledu možne tudi plohe, ki so najpogostejše v popoldanskem in večernem času, zato se na obisk ogleda jezera in njegove okolice splača odpraviti dovolj zgodaj, to je zjutraj ali najkasneje dopoldne, da vas slučajno vremenske razmere ne presenetijo oziroma prekrižajo vaših načrtov.

Vreme na Bledu je prelepo tudi pozimi, še posebej takrat, ko so temperature nekaj časa dovolj nizke, da zamrzne tudi jezero in se je na njem tako možno drsati in sprehajati. Če se odločate za takšen podvig, morate biti pri tem vedno zelo previdni, saj to počnete na lastno odgovornost. Vedeti morate namreč, da je Blejsko jezero zelo veliko, zato potrebuje precej časa, da se na njem naredi zares dovolj debela ploskev ledu. Hoja in drsanje po jezeru je tako varno le takrat, kadar so temperature dalj časa kar nekaj stopinj pod ničlo, predvsem pa vmes ne sme priti do nobene otoplitve, ki bi stalila led oziroma povzročila razpoke v njem.

 

V isti kategoriji: