Kdo mora poskrbeti za popravilo in čiščenje kanalizacije?

V družinskih hišah ni nobenega dvoma, kdo je odgovoren za vzdrževanja, popravila in čiščenje kjer koli v objektu, kadar se pojavijo težave v večstanovanjskih stavbah z etažnimi lastniki, pa se včasih porajajo vprašanja – zlasti takrat, kadar pride do večjih posegov in s tem tudi višjih stroškov. Lahko se namreč pripeti, da nastane po mnenju drugih lastnikov težava zgolj zaradi enega samega lastnika oziroma uporabnikov točno določenega stanovanja, a pogosto je odgovornost težko dokazati, včasih pa se krivca niti ne najde.

Če je težava lokalizirana oziroma očitno izhaja iz stanovanja, zanjo običajno poskrbi lastnik tega stanovanja sam, kadar se nanaša na celotno stavbo, pa morajo stroške nazadnje pokriti prav vsi. Včasih je mogoče zanje poskrbeti iz tako imenovanega rezervnega sklada, ki je namenjen večjim sanacijam in vlaganjem, drugič se ti znajdejo na rednih mesečnih položnicah, saj jih upravnik stavbe porazdeli med posamezne enote.

Zakaj je treba v večstanovanjskih stavbah skrbeti za čiščenje kanalizacije?
S pravilno uporabo odtokov lahko tudi v večstanovanjskih stavbah dobro skrbimo za pretočnost cevi za odpadne vode in smo dolga leta brez skrbi, žal pa uporabniki pogosto ne razmišljajo o tem, kaj spada v odtok in kaj ne. Marsikdo zavrže v odtok ostanke hrane, odpadno gospodinjsko olje, kozmetične in sanitarne pripomočke, celo barvo.

S tem pride hitro do težav. Kadar te niso omejene zgolj na eno stanovanje, temveč postanejo neprehodne glavne cevi, je zato najprej treba poklicati strokovnjake za čiščenje kanalizacije, ki ugotovijo, na katerem mestu je prišlo do težave.

Če imate srečo, se bo izkazalo da so cevi neprehodne na mestu, do katerega lahko dostopajo povsem enostavno, žal pa je pogosto tako, da se reči rade zakomplicirajo. Najprej je treba natančno pregledati kanalizacijo, pogosto z uporabo kamer, ter določiti mesto težave, nato pa se lotiti težkega dela – pogosto je nujno priti do cevi preko sten in šele nato poskrbeti za njihovo čiščenje ali zamenjavo.

Se velja odločiti za preventivno čiščenje kanalizacije?

Da ne bi prihajalo do težav, se morajo vsi uporabniki držati pravil glede tega, kaj spada v kanalizacijo in kaj ne. Prav tako je treba skrbeti za redno čiščenje kanalizacije s pomočjo temu namenjenih sredstev, ki se lahko enostavno odvržejo v straniščno školjko, delujejo pa v globino sistema. Če tako redno ravnajo vsi stanovalci, potem do težav, ki zahtevajo temeljitejše čiščenje kanalizacije, ne bi smelo prihajati.

V isti kategoriji: