Nasmeh ni poveden

Če ženska koketno pogleduje in šobi ustnice, še ne pomeni, da jo moški zanima – Nepriljubljeni moški, ki radi poslušajo sebe

Komunikacija med spoloma je še vedno polna neznank. So simpatičen ženski nasmeh in iskrice v očeh vedno znak za naklonjenost moškemu? Je za nadaljnje druženje pomemben že prvi vtis med novima znancema?

Karl Grammer z dunajskega inštituta Ludwiga Boltzmanna za urbano etologijo Dunaja je bil radoveden, kakšna sporočila si moški in ženske med seboj pošiljajo in kako jih razumejo. Devetdeset prostovoljcev, starih do dvajset let in nekaj čez, je razporedil po dva in dva. Vsak par je vedel, da je v sobi kamera, s katero ga snemajo. Nato je Grammer v začetku srečanja namerno zapustil sobo z izgovorom, da mora telefonirati. V desetih minutah njegove odsotnosti so posneli vsak gib in besedo sogovornikov. Kasneje so jim gradivo predvajali. Udeleženci preizkusa so odgovarjali na vprašanja, na primer, ali bi šli s sogovornikom še kdaj na zmenek. Nato je Grammer s sodelavci pazljivo pregledal videoposnetke in analiziral telesno govorico parov.

Ženske se rade poigravajo z lasmi, mečkajo robove oblek, nagibajo glavo in se nasmihajo. To so vsekakor znaki, ki naj bi nakazovali simpatičnost do sogovornika. A Grammer je po pogovoru z dekleti ugotovil, da simpatičen, sproščen klepet, pospremljen z ljubko našobljenimi ustnicami, ne pomeni, da jih moški zanima. Tudi če jih moški ne zanima niti malo, se v prvih trenutkih srečanja na vso moč trudijo poslati jim sporočila, ki so vsaj malo povezana s spolnostjo. Šele po nekaj minutah pogovora ženska pokaže, koliko se v resnici zanima za moškega ob sebi.

Grammer je prepričan, da takšno vedenje korenini v naši preteklosti. Ob prvem srečanju z neznancem je najbolje prevzeti pobudo, saj je nasprotni spol v nadaljevanju druženja zaradi prvega vtisa lažje obvladovati in tako ustvariti priložnost za raziskovanje. Ko ženska vzame vajeti v svoje roke, vpliva tudi na moškega. Njegov odziv je bolj odvisen od vedenja ženske kot obratno. In najbolj boleča ugotovitev, ki so jo nekateri moški spoznali celo sami: tisti, ki radi poslušajo svoj glas v vsej imenitnosti, za ženske nikakor niso zanimivi. Z dolgovezenjem kratkočasijo le sebe.

V isti kategoriji: