Vaje za bolečine v križu

Učinkovite vaje za bolečine v križu

Ste tudi vi med tistimi, ki pogosto tožite zaradi bolečin v križu? Te so namreč zelo pogoste spremljevalke ljudi. Vzrokov, zakaj lahko nastanejo, je veliko. Eden od njih pa je tudi nepravilno dolgo sedenje na neprimernem stolu.

Dobro izbrane vaje za bolečine v križu so ena od najboljših rešitev, s katero si lahko v veliki meri pomagamo tudi sami. Take vaje nam lahko predpiše naš osebni zdravnik ali kateri koli drug od strokovnjakov, ki se na tako vrsto bolečine dobro spoznajo. Na srečo pa lahko učinkovite in dokaj enostavne vaje za izvajanje najdemo tudi na spletu. V nadaljevanju vam bomo predstavili vaje za bolečine v križu, ki vam bodo zagotovo dobri koristile, toda le v primeru, če jih boste pravilno in redno izvajali.

Tri najučinkovitejše vaje za odpravo bolečin v križu

Položaj mačke

Postavite se na vse štiri in poravnajte trup. Pred tem dobro pretegnite hrbet. Dlani nato postavite v širino ramen. Kolena postavite v širino bokov. Iz prvotnega položaja popek potisnite proti tlom in sprostite hrbtenico. Pogled usmerite navzgor.

V fazi gibanja vdihnite, v skrajni točki zadržite dve sekundi. Z gibanjem nato nadaljujete še v nasprotni smeri. To pomeni, da boste pogled usmerili proti medenici, hrbet pri tem izbočite. V fazi gibanja izdihnite, v skrajni točki ponovno zadržite dve sekundi.

Strešica

Ta vaja je statične narave. Predstavlja položaj, v katerem boste lahko konkretno sprostili hrbtenico. Postavite se na vse štiri, in sicer tako kot pri položaju mačke. Iz začetnega položaja najprej dvignite medenico in nato iztegnite noge.

Vaje za bolečine v križu

Stopala naj bodo v stiku s tlemi. Glavo potisnite med roki. V tem položaju, ki najbolj spominja na črko V, ostanite minuto časa. Popek potisnite v smeri nog.

Zvezda

Nekatere vaje za bolečine v križu bodo od vas zahtevale veliko mero zbranosti. Vaja zvezda je na primer že ena od njih. Vajo izvedite tako, da se boste ulegli na trebuh in razširili noge in roke. Iz prvotnega položaja najprej dvignite noge in roke od tal in se tako pripravite na gibanje. V zgornjem delu telesa roke pomikajte nazaj in s tem lopatici čim bolj približajte. V spodnjem delu iztegnjene noge pomikajte skupaj in narazen.

V isti kategoriji: