Računalniška trgovina v svoji funkciji ostaja enaka

Računalniška trgovina se načeloma ni veliko spremenila v svoji funkciji. Še zmeraj služi kot način dobavitve osnovne računalniške opreme, tako za navadne kupce, kakor za podjetja. V glavnem se v teh trgovinah še vedno prodajajo računalniki – od namiznih računalnikov, prenosnikov, do velikih serverjev.

Spremenili so se večinoma le načini dobavitve in zahteve kupcev.
Za razliko od veliko drugih trgovin, so računalniške trgovine bile ene od prvih, ki so začele postavljati spletne strani. Še dandanes, kar nekaj od njih, skoraj vso prodajo vrši izključno preko interneta.

Zahteve kupcev

Podjeta velikokrat zahtevajo posplošene računalnike ali pa prenosnike za svoje uslužbence, kar pomeni da od trgovin zahtevajo prej količino, kot kvaliteto.
Navadne stranke pa imajo bolj muhaste zahteve.

Za osebne računalnike ponavadi te stranke želijo samo določene komponente izrazito kvalitetne. Če jih naštejemo le nekaj so med njimi gotovo:

  • Grafična kartica
  • Processor
  • Ohišje
  • Napajalnik
  • Trdi disk

To vse sodi pod osnovno računalniško opremo za sestavljanje računalnika in brez tega računalnik sploh ne bi deloval. Potem pa pridejo na vrsto seveda še druge naprave, tudi periferne, ki so vse bolj popularne in uporabljane.

Od zunanjih naprav kupci najbolj povprašujejo po sledečih:

  • Miška
  • Tipkovnica
  • Mikrofon

Ta oprema sodi pod zunanjo opremo računalnika in po vzponu video iger, se je zahteva po njih samo še povečala.

hard-drive-portable-western_digital

Prilagodljivost

To je ena vrlin, ki si jih mora računalniška trgovina pridobiti v današnjem svetu, kajti stranke so različne in nove računalniška komponente prihajajo na trg skoraj vsak dan. Po pojavu in vse večji popularnosti interneta, veliko računalniških trgovin ponuja tudi opremo kot so routerji in switchi, ki pomagajo strankam dostop do omrežja.

asus-router

Računalniške trgovine morajo imeti na zalogi veliko različne opreme, še posebej pa tiste, ki se kupcem v povprečju najpogosteje kvari in jo bodo potrebovali praktično takoj. Za okvare je največkrat glavni krivec napajalnik (PSU), vendar se zgodi tudi, da ima težave denimo grafična kartica in jo je pač potrebno zamenjati. Nekatere trgovine imajo tudi svoj servis in tako pomagajo strankam s težavami vzdrževanja računalnika in računalniške opreme, večina pa servisa nima, pa tudi prav je, da se profesionalci in pooblaščenci ukvarjajo s servisiranjem.

https://www.youtube.com/watch?v=W1OQGAlVr28

Žal je vse preveč kupcev, ki enačijo okvaro naprave s kvaliteto trgovine. Preprosto imate lahko velikansko smolo in se vam pokvarijo dve ali tri naprave, vendar je to popolno naključje in bi se lahko zgodilo ne glede na to, kje ste opremo kupili. Tako da na koncu se kupci največkrat vračajo tja, kjer dobijo prijazno uslugo, hitrost in primerno ceno. Vse manj kupcev tudi gleda na najugodnejšo ceno tako, da jim je pomemben vsak evro. Prej jim je pomembno, če bodo dobili kak nasvet, kdaj lahko dvignejo naročeno blago ali celo, če jim bo dostavljeno brezplačno in podobno.

Računalniška oprema

Ko računalnik postaja vse bolj pomemben v vsakdanjem življenju, se potreba po trgovinah, ki prodajajo računalniško opremo le veča. Tehnologija napreduje z veliko hitrostjo in potreba po boljši računalniški opremi se samo še veča.

V isti kategoriji: