Kupiti namizni ali prenosni računalnik?

Želite nov računalnik, pa ne veste, za katerega bi se odločili? Bi raje izbrali namizni računalnik? Mogoče pa vas bolj mika prenosnik? V nadaljevanju članka vam razkrivamo prednosti in slabosti obeh različic, ki vam bodo zagotovo precej pomagale pri odločitvi. Koristni nasveti za računalništvo pridejo vedno še kako prav!

Cena: Na tržišču obstaja širok izbor namiznih računalnikov, najboljša novica pa je ta, da lahko danes že za relativno majhen denar dobite zelo dober in zmogljiv računalnik. Nekoliko drugače pa je pri prenosnih računalnikih. Čeprav imate tudi tu pestro izbiro modelov (morda res ne tako pestro kot pri namiznih računalnikih), pa boste morali za zmogljiv prenosnik odšteti bistveno več denarja.

Prenosljivost: Namizni računalniki so veliki in imajo ločen zaslon. Čeprav jih sicer res lahko prenesemo iz enega mesta na drugo, pa to vseeno ni najboljša rešitev. Zasnovani so namreč tako, da se jih uporablja na enem mestu. Pri prenosnikih pa že samo ime pove, da jih lahko vzamemo s seboj prav povsod.

Procesor: Procesorji, ki jih vsebujejo namizni računalniki, so nekoliko večji, a zato tudi bolj zmogljivi. Tudi procesorji v prenosnem računalniku ne zaostajajo veliko po zmogljivosti, so pa zato dražji.

Tipkovnica: Namizni računalniki imajo tipkovnice v pravi velikosti, medtem ko imajo manjši prenosniki tudi manjše tipkovnice, pogosto pa jim del tipkovnice (številke na desni strani) tudi manjka.

Zaslon: Pri namiznem računalniku si lahko izberete zelo velik zaslon, odvisno od vaših potreb. Poleg tega lahko namizni računalnik povežete tudi s televizijo, tako da je zaslon lahko velik toliko kot TV. Po drugi strani pa so prenosniki namenjeni temu, da jih prenašate z enega mesta na drugo, zato so njihovi zasloni manjši. Res pa je, da jih prav tako lahko priključite na zunanji zaslon.

Komponente: Večina komponent v namiznem računalniku je zamenljivih, zato lahko tak računalnik enostavno nadgradimo in povečamo njegovo zmogljivost. V prenosniku pa lahko v bistvu zamenjamo le trdi disk in nadgradimo spomin. Preostale komponente so namreč v večini primerov vgrajene v prenosnik, zato se jih ne da zamenjati. Tako vam ne bo preostalo drugega, kot da si kupite nov prenosnik.

Popravilo: Popravilo namiznega računalnika je dokaj lahko opravilo, saj lahko potrebno strojno opremo dobite na enostaven način. Nekoliko težje pa je popravilo prenosnika, saj nadomestni deli niso tako lahko dosegljivi, zato morate ponavadi kontaktirati samega proizvajalca.

Namizni računalnik ali prenosnik? Odločitev je na koncu samo vaša. Glede na naštete razlike boste morda pomislili, da je namizni računalnik boljša izbira … A če potrebujete računalnik, ki ga boste lahko vzeli s seboj, se boste zagotovo odločili za prenosnik. Želimo vam uspešen nakup!

V isti kategoriji: