Reševanje podatkov po okvari

Kadarkoli shranjujemo na računalniku podatke na trdi disk ali nek drug zunanji ali notranji medij, se nam lahko zgodi, da se ta medij pokvari. Okvara medija pa žal seveda pomeni, da do podatkov ne bo več mogoče priti, zato je izjemno pomembno, da se zavedamo, da obstaja tudi reševanje podatkov, s čimer se ukvarja kar nekaj podjetij po svetu, pa tudi pri nas imamo strokovnjake za ta posel.

Kaj vse se nam lahko zgodi?

Možnih zapletov in neprijetnosti je lahko precej. Namreč v hipu, ko se odločite za shranjevanje datoteke na disk, ste pravzaprav že odvisni od tega, da bo vaša naprava, ki je podatke zapisala, še tako dolgo delovala, da jih boste lahko vsaj še na neko drugo mesto posneli. Ker ima veliko uporabnikov velike težave že s shranjevanjem in urejanjem dokumentov, kaj šele s kopiranjem in izdelavo varnostnih kopij, je torej povsem jasno, da jim je reševanje podatkov španska vas. Res pa je tudi, da praktično sami tega ne moremo narediti, čeprav obstajajo različni specialni programi, vendarle morate biti v namen kar vešči dela z računalnikom in poznati vse pasti tovrstnih samostojnih vpadov v podatke. Včasih lahko naredimo tudi več škode, kot koristi, tako da ni napak priznati, da bi bilo pametno raje komu plačati, da se ukvarja s tem, kot pa da to delamo sami. Še posebej če vam reševanje podatkov lahko v nekem primeru pomeni obstoj podjetja.

Zakaj se naprave pokvarijo?

Razlogov za okvare je veliko. Nekateri računalniški mediji, oziroma drugače jim rečemo tudi pogoni, zapisujejo podatke na mikročip, drugi pa na magnetni disk. Obstajajo tudi drugi sistemi, recimo včasih je bil znan sistem zapisovanja na trak, še vedno pa se zelo uporablja laserski zapis podatkov na CD ali DVD ploščo. Torej veliko je načinov kako se podatke lahko zapiše, tudi kako se jih prebere, če pa pride do okvare, bo potrebno vse to rešiti in pogosto nimate dveh možnosti, ampak le eno samo in takrat je potrebno biti uspešen ali pa bodo podatki morda celo za vedno izgubljeni. Reševanje podatkov je torej že in bo v prihodnosti še večji posel, saj ga potrebuje vse več ljudi. Tako posamezniki, ki shranjujejo vse več podatkov v digitalni obliki, kot podjetja, bodo postala odvisna od zapisov na računalniške medije, to pa pomeni, da se bo povpraševanje po reševanju podatkov še povečalo v naslednjih letih.

V isti kategoriji: