Ali prostovoljno delo osvobaja?

Ljudje gledamo na delo na različne načine. Delo, ki ga opravljamo v službi, nam je lahko v veselje in nas izpolnjuje, ali pa nam je tudi težko in ga opravljamo zgolj zato, ker moramo poskrbeti za svoje preživetje. Prostovoljno delo pa je tisto, ki ga delamo zgolj zaradi svojih vrednot. Zato, ker nam daje občutek zadovoljstva, občutek, da pomagamo spreminjati svet na bolje. Marsikoga prostovoljno delo osvobaja in mu daje občutek vrednosti.

Kakšno prostovoljno delo izbrati?

Prostovoljno delo je lahko povezano z našim poklicem in službo. Če v dopoldanskem času opravljamo določene storitve za plačilo, se lahko popoldne posvetimo tudi »pro bono« delu, kjer pokrivamo isto področje, vendar z drugim namenom: da pomagamo tistim, ki si naših storitev sicer ne bi mogli privoščiti, jih pa še kako potrebujejo. Prostovoljno delo v tem primeru ni nagrajeno zgolj z občutkom zadovoljstva, temveč je hkrati lahko tudi odlična promocija, torej še dodatno koristno, prav tako pa si skozi njega nabiramo dragocene izkušnje.

Druga vrsta prostovoljnega dela pa je tista, za katero nismo strokovno usposobljeni, a to niti ni pomembno. Potrebna je le predanost cilju oziroma namenu. Tako lahko delamo za najrazličnejša društva in organizacije, ne da bi od tega imeli kakšno korist. Gre za pomoč v pravem pomenu besede, ki jo opravljamo zgolj zaradi svoje življenjske filozofije in moralnih načel.

Še ena vrsta prostovoljnega dela pa je vzajemna pomoč med najbližjimi. Kadar potrebuje vaš sorodnik ali prijatelj dodaten par rok, lahko združimo prijetno s koristnim. Poskrbimo za druženje in koristno priskočimo na pomoč, saj vemo, da smo skupaj močnejši, da lahko tudi težke opravke poenostavimo. In prijatelji si pomagajo vzajemno, torej bomo pomoč naslednjič imeli tudi sami.

Prostovoljno delo ni zastonj opravljanje storitev!

Omenili smo, da lahko prostovoljno delo opravljate tudi na področju svojega poklica, vendar pa ga ne velja opravljati znotraj svoje službe. Prostovoljno delo ponudimo takrat, kadar gre za nepridobitno stvar, pri kateri čutimo potrebo, da sodelujemo in tako prispevamo k boljši skupnosti in svetu. Nikakor pa to ne pomeni, da delamo zastonj za tiste, ki imajo od našega dela nato korist. Sodelovanje pri projektih, ki bodo imeli nazadnje finančni učinek, na njih pa delamo kot profesionalci, naj bo v naprej dogovorjeno s pogodbo, ne pa obljubo, da se zanjo dogovorimo potem, ko bodo stvari že pripravljene. Naredili boste veliko, vendar morda nazadnje sodelovanje ne bo sklenjeno, ker bo izbran nekdo drug – in vaš čas je šel v nič, s tem pa tudi vaš zaslužek. Imajo pa ga seveda drugi …

Področja prostovoljnega dela

Prostovoljno delo ni nujno povezano z najbolj znanimi dobrodelnimi organizacijami, prav tako ni nujno, da je sploh organizirano. Lahko gre za nekaj povsem samoiniciativnega. Da vas bo izpolnjevalo, pa vedno izberite področje, ki vam je blizu: lahko gre za čisto okolje, ohranjanje živalskih vrst, pomoč šibkim socialnim skupinam, delo znotraj verske organizacije … Pomislite, kaj vas najbolj veseli, kakšno znanje lahko ponudite drugim, in v čem najdete toliko užitka in toliko svojih prepričanj, da boste z veseljem žrtvovali svoj čas.

Preberite si naš najnovejši članek na temo arheološke raziskave.

V isti kategoriji: