Prenosni ali namizni računalnik

Ni osnovnega znanja
Marsikatera družina ali posameznik se zaveda, da bo slej ko prej, potrebno kupiti nov namizni računalnik. Čeprav so v zadnjem času vse bolj popularni prenosniki, ki zavzemajo manj prostora in hkrati omogočajo enostavno prenašanje, denimo na dopust, v pisarno ali na vikend, pa se v resnici, namizni računalnik in prenosnik, ne moreta povsem primerjati.namizni-računalnik

Brez predstave o ceni

Prva težave pri primerjavi obeh se pojavi zato, ker si posamezniki težko predstavljajo kje nastane razlika v ceni dveh računalnikov. Če osnovnih komponent ne poznajo, če ne razumejo razlike v strošku potencialnega servisa, čiščenja računalnika in omejitev pri nadgradnji, se pogosto pojavljajo neprimerne primerjave med obema vrstama. Potemtakem je tudi tablični računalnik pač nek računalnik in je prav vseeno ali kupimo takšnega za 100 ali pa za 1000 evrov. V resnici seveda ni. Razlike v karakteristikah so izjemne in pred nakupom se je zato potrebno pozanimati o robi, ki jo kupujemo.

Prenosniki so vse bolj zmogljivi

Z vgradnjo serij i5 in i7 Intelovih procesorjev v vse več prenosnih računalnikov, so le ti postali veliko zmogljivejši, kot smo si do pred kratkim še mislili. Z dodano diskretno grafično kartico, SSD diskom in večjo količino delovnega spomina (RAM), so iz novinarskih digitalnih pisalnih strojev, notesniki čez noč postali pravi igričarski in grafični stroji, ki se na zmogljivem podstavku z ventilatorji tudi ne bodo pretirano pregrevali. Cena seveda ni zanemarljiva, ampak v roke že lahko dobimo zavidanja vreden računalnik.

Namizni računalniki so razred zase

Za resno delo v pisarni, sploh če se ukvarjate z grafiko, glasbo ali filmom ali pa če igrate kvalitetne igre, je namizni računalnik seveda nuja. Medtem ko pri prenosnikih večinoma na trg pošiljajo 14-15,6 palčne zaslone, vse redkeje 17 palčne, pa so za domačega uporabnika običajni pri 21 oziroma celo 24 palcih komaj pričnejo meriti, večji pa so že na ravno manjših televizij, z diagonalami od 28 do 38 palcev ali inčev.
Potem so tu še posebej izdelana ohišja, zmogljivi napajalniki, kvalitetni sistemi hlajenja (tudi vodni), izjemne grafične kartice, osnovne plošče in vrsta mogočih razširitev, ki jih sicer pri prenosnikih ne poznamo oziroma jih le ti ne omogočajo. Namizni računalnik je torej povsem drugačen, njegove možnosti uporabe ter razširljivosti so izjemne, tako da jih ni primerno primerjati z drugimi vrstami računalnikov.

https://www.youtube.com/watch?v=Rj6_-m-j3PE

V isti kategoriji: