Preproge v avtomobilu

Po svoji osnovni definiciji in funkciji je avto tepih kos dodatne avtomobilske opreme, ki je izdelan iz odpornega materiala – navadno gre za gumo ali tekstil, ki prekriva tla ali druge površine v avtomobilu. Njegov osnovni namen je zaščititi površine vašega jeklenega konjička pred najrazličnejšo umazanijo, obrabo in vremenskimi vplivi. Hkrati preproge v avtomobilu izboljšajo tudi videz notranjosti vozila, potnikom pa dajejo vtis udobja. Mnoge avtomobilske znamke zato avto tepihom posvetijo veliko več premisleka in časa, kot pa uporabniki, ki o njih navadno začnejo razmišljati šele, ko je slednje treba zamenjati zaradi obrabe. preproge-za-avto

Estetska vrednost

Avto tepihi so navadno skrbno barvno usklajeni z notranjostjo in zunanjostjo vozila. Ker so v avtomobilu ob nakupu že prisotni, so izdelani po meri, tako da se natančno prilegajo obliki vozila, v katerem se nahajajo. Izdelani so iz sicer različnih tipov materialov, najpogosteje pa se uporabljajo tekstilni materiali, ki imajo lahko nizko ali visoko floro. Ravno slednji so prepoznani kot očem in čutom prijazni ter povečjujejo vtis udobja in prestiža.

Preproge v avtomobilu

Uporabna vrednost

Uporabno vrednost kakovostnih avto tepihov poznajo zlasti tisti, ki živijo v vremensko zelo spremenjljivih področjih in se soočajo z vsem od različnih vlažnih in mokrih pogojev v okolju do mrzlih in zasneženih zim. Taki pogoji seveda povzročajo, da se vlaga in sneg nabirata v notranjosti vozila, kar vodi k škodljivim madežem zaradi vlage in umazanije. To pa so zlasti tisti pogoji, s katerimi se spopadajo materiali, iz katerih so avto tepihi izdelani.
V osnovi ločimo avto tepihe na dva osnovna tipa glede na material. Ta dva tipa sta gumi tepihi in tekstilni tepihi. Vsaka vrsta materiala ima določene pozitivne lastnosti.

Nekaj osnovnih dejstev o gumi preporgah

Ker je guma že sama po sebi visoko odporen material na vodo, so gumi tepihi predvsem uporabni v vlažnih in mokrih vremenskih pogojih. Nadalje je znano, da je guma tudi obstojen material, zato so gumi tepihi zaradi obstojnosti zlasti cenovno učinkovita izbira. Tepihi za avto iz gume tudi niso zahtevni za čiščenje. Z napredovanjem v industrijskem oblikovanju in raziskovanju lastnosti materialov gumi tepihi postajajo vedno bolj prilagodljivi in uporabnikom prijazni.

Kot je že navedeno so tekstilne preproge navadno na voljo v nizki ali v prijetni visoki flori. Vsekakor te preproge v avtomobilu delujejo prefinjeno in elegantno. Na voljo so v skoraj neomejenih barvnih kombinacijah. Tudi te so zasnovane tako, da poleg estetskega videza opravljajo svojo osnovno funkcijo zaščite površin v avtomobilu.

Ocena uporabnikov

Zaradi enostavnega vzdrževanja materiala in čistoče se za gumi preproge odloča vedno več uporabnikov, predvsem pa tisti, ki so zaradi različnih okoliščin primorani v pogosto čiščenje tako notranjosti kot zunajosti avtomobila. Velik odstotek lastnikov avtomobilov, ki se ob nakupu novih preprog odločijo za gumi preproge, na take preproge tudi zvesto prisegajo.

Veliko število lastnosti, povezanih s to vrsto materiala, namreč pomeni zanje velik prihranek časa in energije, kar je danes posebej pomemben faktor. Zlasti pozitivno so ocenjeni tepihi Gledring, te na slovenskem trgu v spletni trgovini ponuja podjetje Withcar.

Preberite si še prispevek o tem, kako se napravi okrasna zaščita platišč vašega vozila in kako in kdaj namestiti snežne verige.

 

V isti kategoriji: