Na kaj paziti pri postavljanju nagrobnega spomenika?

Urejanje grobov je opravilo, kateremu bi se gotovo prav vsi radi izognili, vseeno pa lahko poskrbimo za to, da bo obisk pokopališča prijeten in celo zanimiv. To storimo s postavitvijo nagrobnega spomenika, ki je lepo obeležje v spomin na pokojnika, pa tudi obiskovalcem pokopališča polepša obisk.nagrobni-spomenik
Vendar pa je treba paziti na to, da je nagrobnik primerno oblikovan, torej da je primeren za svojo funkcijo oziroma vlogo na pokopališču. Le tako bo pravilno poskrbljeno za grob, nadaljnje urejanje pa ne bo zahtevalo posebnega truda ali večjih posegov.

Izberite primerne materiale

Nagrobnik je dan in noč skozi vse letne čase izpostavljen vsem mogočim vremenskim razmeram, zato je normalno, da je treba pri izdelavi nagrobnega spomenika izbrati robustne in vzdržljive materiale. Na pokopališčih tako najpogosteje srečujemo nagrobnike iz naravnega kamna, ki je znan kot odporen material, predvsem pa izstopata granit ter marmor. Uporaben je tudi tehnični kamen, ki je zaradi svojih lastnosti posebej prilagojen za uporabo v takšnih razmerah. Na grobovih praviloma ne srečujemo opaznejših kovinskih elementov, saj se ti ne skladajo z estetsko podobo grobov, medtem ko les ni primeren zaradi slabe odpornosti na vremenske dejavnosti.

Poskrbite za lepo podobo

Nagrobnik ima seveda izrazito estetsko funkcijo, na katero je treba misliti že na začetku načrtovanja nagrobnega spomenika. Že izbira materiala lahko bistveno vpliva na to, kako bo izpadel končni izdelek, večina materialov pa omogoča dobro mero prilagodljivosti, torej je oblikovanje nagrobnika še vedno v rokah naročnika. Ne samo materiali in oblika, tudi drugi elementi so uporabni pri zagotavljanju čudovitega izgleda spomenika – dodajamo lahko slike ali druge podobe, nato pa seveda sveče in cvetje, ki še zaokrožujejo celovito podobo groba.

Naj nagrobnik ohranja spomin

Prav tako ključne pa so tudi informacije, ki jih nagrobnik sporoča. Tu je še vedno treba omeniti tudi estetsko funkcijo, saj je izbira napisov in načina postavitve na material pomembna odločitev za končno podobo spomenika. Bolj pa želimo poudariti, da je nagrobnik v prvi vrsti namenjen prav ohranjanju spomina na pokojnika, tako da mora vsebovati nekatere elemente, ki bodo služili temu namenu. Napis naj vsebuje vsaj ime in letnice, prostora pa je načeloma dovolj tudi za dodatne informacije. Tudi pri napisih je treba opozoriti na to, da bo nagrobnik izpostavljen vremenskim vplivom – zato lahko napise vklešemo v material, ali pa jih na nagrobnik dodamo v obliki obstojnih črk iz keramike, kovine ali drugih materialov.
https://www.youtube.com/watch?v=jmsL4XZuIQw

V isti kategoriji: