Proste domene – na to bodite pozorni!

Vsaka spletna stran ima svoj naslov – URL naslov oziroma tako imenovano domeno. Preko domene ljudje dostopamo do spletne strani. Seveda je domena sestavljena iz črk in številk, ki so ljudem poznani. V ozadju domene pa so številke, ki pa jih prepozna zgolj računalnik. Domena je namreč naslov spletne strani ravno tako, kot potrebujemo naslov za dostavo pošte. Vsaka domena pa ima svojega lastnika. Ne more se namreč narediti, da bi imela ena domena dva lastnika. To enostavno ne gre. Proste domene so tiste, ki jih lahko ljudje še kupijo oziroma registrirajo – ostale ne.

So še ostale proste domene?

Vsakdo, ki se sreča s tem, da bi imel lastno spletno stran, prične najprej razmišljati o tem, da bi imel domeno. Kar je seveda nenazadnje osnova, da bo spletna stran delovala. Proste domene so tiste, ki jih lahko takšna oseba še registrira. V primeru, da določena domena ni prosta, se lahko lastniku domene pošlje ponudba za odkup. Nikakor pa ni nujno, da se lastnik domene z odkupom strinja. Proste domene so na voljo v vseh domenskih končnicah, kar pomeni, da so proste domene tako v .si, .com, .net in ostalih vrhnjih domenah, ki jih imajo posamezne države ali velike korporacije.

Proste domene lahko enostavno registriramo

Proste domene (www.gigaspark.com/domene/registracija) lahko povsem enostavno registriramo pri ponudnikih domen. V Sloveniji obstajajo številni ponudniki, kjer pa je ključnega pomena, da najdete ugodne in hkrati kvalitetne. Ponudnik ima dostop oziroma vpogled v proste domene oziroma vam bo razbral, če ima katera domena že lastnika. Ni nujno, da je na vsaki domeni postavljena spletna stran. Velikokrat se zgodi, da je določena domena le zakupljena, ne pa tudi uporabljena. Mogoče se vam v tem primeru nasmehne sreča in jo lahko odkupite. Proste domene pa so tiste, na katere naj bi se osredotočili in si zbrali sebi, dejavnosti oziroma ponudbi na spletni strani primerno.

Preberite si tudi kako poteka izdelava spletnih trgovin.

V isti kategoriji: