Kuhanje s papriko

Paprika je priljubljena vrtna rastlina, ki jo lahko na različne načine uporabimo v kuhinji. Izstopajo polnjene paprike, ki jih lahko ponudimo kot samostojno glavno jed, še več možnosti pa odpira paprika kot dodatek ali začimba. To pomeni, da bo vsak domači kulinarični mojster imel na zalogi dovolj paprike, saj se znajde v najrazličnejših jedeh.

Poleg tega tudi gojenje paprike na vrtu ni posebej zahtevno, tako da imajo mnogi dovolj paprike na zalogi. Na domačem vrtu je možno vzgojiti različne sorte paprike in doseči zelo zanimive učinke pri pripravi raznih specialitet. Tisti, ki radi eksperimentirajo, bodo gotovo navdušeni nad možnostmi, ki jih odpira uporaba paprike v kuhinji!

Polnjene paprike

Najbolj izrazita uporaba paprike v kuhinji je gotovo tista, pri kateri imamo celotno jed osnovano na papriki. To so polnjene paprike, ki jih običajno opremimo le še z okusno omako ali krompirjem, in že imamo pred seboj celovit obrok, ki nas bo dodobra nasitil. Seveda pa je treba takšno specialiteto znati pripraviti, kar ne bo nujno enostavno.

Paprike v tej jedi napolnimo s polnilom, pri katerem imamo nekaj svobode – običajno med sestavinami prevladujeta riž in mleto meso, ni pa to nujno. Obstajajo še mnoge inovativne kombinacije, s katerimi se lahko poigramo, na svoj račun bodo prišli tudi vegetarijanci, ki bodo odkrivali različne alternative mletemu mesu. Tradicionalno pa uporabimo mešano mleto meso in riž, dodamo še čebulo, česen in peteršilj. Meso in začimbe dobro prepražimo, nato dodamo riž in nekaj vode, mešanico pa kakšnih 10 minut še kuhamo. Rezultat je okusno mehko polnilo, s katerim nadevamo pripravljene paprike.

Polnjene paprike običajno dopolnimo z domačo paradižnikovo omako, pogosto se odločimo tudi za kakšno prilogo, če gre za samostojno jed oziroma glavnino obroka. Posrečena je predvsem kombinacija s pire krompirjem, imamo pa pri tem seveda veliko svobode že med različnimi oblikami krompirja, lahko pa dodamo še razne druge priloge, tudi zelenjavo.

Druge jedi s papriko

Paprika ponuja še veliko drugih možnosti v kuhinji, dopušča tudi veliko eksperimentiranja. Sicer se le redko pojavlja kot glavna sestavina v različnih specialitetah, je pa zaradi prepoznavnega okusa in zanimivih barv pogosto zelo pomembna sestavina, brez katere ne bo šlo.

Paprika je zelo priljubljena sestavina solat, predvsem kakšnih poletnih izvedb, v katerih kombiniramo večje število vrst zelenjave. V takšnih solatah ima lahko zelo pomembno vlogo ali celo prevladuje. Prav tako pa se kombinira z različnimi drugimi jedmi, predvsem z mesnimi specialitetami. Ne sme manjkati pri pikniku, predvsem pri peki na žaru, odlično se poda k takšnim mesnim jedem, prav tako k siru in drugim specialitetam.

Poleg tega ima paprika še to prednost, da se ponaša s čudovito vizualno podobo – na voljo so paprike v različnih barvah, predvsem rdeče, rumene in zelene. Kot nalašč torej za dekoracijo domačih specialitet!

V isti kategoriji: