Čaji naših babic

Čaji so za vsakogar

Čaji so je ena najbolj priljubljenih pijač nasploh, pa ne samo pri nas, ampak v večjem delu svetu. Pijejo se na različne načine, v raznih mešanicah, ki so pogosto podobne kar koktejlom, ohlajene ali vroče, z dodatki, ki se nekaterim zdijo silno nenavadni.caji-nasih-babicObstaja množica različnih čajev, ki našim burbončicam prinašajo različne okuse. Ravno zaradi opisane raznovrstnosti pa z lahkoto rečemo, da ni osebe, ki ji ne bi mogli poiskati vsaj ene, če ne celo več vrst različnih čajev, ki ji bodo ustrezale.
Čaji se največkrat prodajajo v različnih paketih, v filter vrečkah ali pakirani v večji vrečki iz katere si doziranje napravite sami. Filter vrečke nekateri obravnavajo kot manj kakovostne, vendar v resnici za to ni pravih dokazov. Poanta je le v vsebini, vanjo pa nimate vpogleda, najbrž kot uporabnik tudi ne boste šli naročiti laboratorijske analize, tako da moramo verjetni napisom na škatlah oziroma deklaracijam.
Med bolj priljubljene vrste čajev spadajo sadni čaji, ki so aromatični, lepo dišijo in so dobrega okusa, pogosto pa se tudi korektno mešajo med seboj ali z zeliščnimi čaji. V zadnjem času se veliko govori o antioksidantih, ki so koristni za človeško telo, zato se vse več posega tudi po zelenih, belih in rdečih čajih, mnogi pa, kot nadomestek za kavo, redno pijejo tudi črne čaji. Črni čaji se tudi dobro mešajo z limono ali mlekom (ne pa obojim hkrati) in so prav tako lahko aromatizirani, denimo z okusi kot so vanilija, čokolada, pomaranča in še mnogo drugih.

Čaji iz domačega vrsta so zelo zdravi

Čeprav večina rastline čajevca ne goji doma, pa vse več ljudi prisega na domače čaje. Sploh čaji naših babic so zelo priljubljeni, saj vemo, da so rastline nabrale same. Pri tem največ uporabljajo lipove cvetove, meliso, šipek, kamilice, bolj pogumne pa tudi koprive in v zadnjem času vse bolj popularno in poznano limonsko travo ter ingver. Oboje raste tudi v Sloveniji.
Čaji naših babic so zato zelo zdravilni in blagodejno vplivajo na naše telo. Odlično se k njim podata predvsem limona in med, ki se v naših krajih tradicionalno uporabljata ter seveda domači keksi. Cvetove rastlin iz katerih lahko skuhate čaje, vam bodo babice pogosto ponudila sušene in shranjene največkrat v vrečah iz blaga, podobno pa čaje prodajajo tudi na nekaterih tržnicah. Čaji so torej del našega vsakdana, zato jih uživajte pogosto in na vse mogoče različne načine, nikar pa ne pretiravajte vedno z istimi okusi, saj s tem tudi v svoje telo vnašate samo ene in iste snovi, namesto asortiman različnih. Če čaje kupujete preko interneta, si ravno tako naročite več različnih vrst čajev in okusov in se z njimi ter dodatki malce poigrajte. Naj dela tudi domišljija, saj se naprimer nekatere vrste črnih čajev odlično mešajo tudi s kakim čokoladnim likerjem in podobno.

Čaji pa so lahko tudi odlično darilo. Lahko so del darila za rojstni dan za odrasle ali pa darilo ob kakšni drugi priložnosti, lahko tudi zgolj drobna pozornost, ko pridemo k nekomu na obisk.

V isti kategoriji: