Psihoterapija kot možnost reševanja življenjskih stisk

Sodoben čas ni ravno naklonjen posamezniku. Hiter tempo in stresno delovno okolje namreč terjata svoje posledice. Sodoben moški ali ženska se sooča z vsakodnevnim stresom kako biti popoln. Popolnost zahtevajo od nas na delovnem mestu in v domačem okolju.

Mnogi se sprašujejo kako biti idealen partner svojemu izbrancu. Še pogosteje pa se sprašujejo kako biti idealen starš. Vsi stremimo k popolnosti. Psihoterapija je eden od načinov soočanja z lastnimi težavami na čustvenem in vedenjskem področju.

Še vedno veljajo predsodki v družbi o psihoterapiji. Še vedno ima negativen predznak. Velja neko splošno prepričanje, da se k psihoterapevtom zatečejo le hudo bolni. A temu ni tako. Psihoterapija omogoča posamezniku razumeti ozadje in nekatere vzorce. Običajno so to vzorci, ki se pri posamezniku ponavljajo. Prej kot se jih posameznik zaveda, lažje se spoprime z njimi. Preko psihoterapije pa lahko te vzorce uspešno razreši in zaživi bolj polno življenje.

K psihoterapiji se zatečejo tako moški kot ženske

Ne velja prepričanje, da se psihoterapevtskega svetovanja udeležujejo le ženske. Zelo pogosto se k pogovoru k psihoterapevtom zatečejo tudi moški. Običajno se to zgodi s prigovarjanjem partnerk ali drugih sorodnikov. Največkrat se razrešuje težave s področja partnerskih odnosov in starih zakoreninjenih družinskih vzorcev. Pogosto se razrešujejo tudi težave s samopodobo ali nezaupanjem v lastne sposobnosti. Neredko se k psihoterapiji zatečejo tudi ljudje, ki se soočajo z nekaterimi depresivnimi motnjami ali celo depresijo.

Komu lahko zaupam?

Psihoterapija postaja vse bolj priljubljena oblika reševanja življenjskih stisk posameznikov. A pozorno pri izbiri psihoterapevta. Pomembno je, da so to usposobljeni ljudje. Njihovo delo je namreč izredno pomembno, saj jim pacienti zaupajo svoje najglobje težave. Zato je temelj vsakega dobrega psihoterapevtskega odnosa prav zaupanje. Zaupanje pa ne pride čez noč, ampak se pri psihoterapiji le-to počasi gradi.

Popolnoma neprimerno je pričakovati, da se bo težava razrešila le z enim pogovorom. En sam obisk pri psihoterapevtu je pomemben začetni korak. A pot k izboljšanju težav je dolga. Na poti se posamezniki srečujejo z vzponi in padci. Najpomembneje pa je, da se zavedamo da bo pot potrebno prehoditi. Zato je potrebno pa kar nekaj poguma in trdne volje. Zaupajte pravemu psihoterapevtu in individualna psihoterapija bo obrodila sadove.

Kaj je glavni namen psihologa? Delo kliničnih psihologov je usmerjeno na zmanjševanje psihičnih stisk in podporo človekovemu psihičnemu blagostanju. Preberi več …

V isti kategoriji: