Ročne ure

Vodič do ročnih ur

Že starih časih so ljudje vedno cenili vsako tehnologijo, ki jim je omogočala točno spremljanje časa. Od starih sončnih ur do današnjih ročnih ur je preteklo mnogo let. Današnje ročne ure niso samo pripomoček, vendar tudi modni dodatek, ki opravlja mnogo različnih funkcij. Čeprav so pametni telefoni in tablice prevzele velik delež potrebe po urah, so še vedno izjemno priljubljene. V tem kratkem vodiču si poglejmo osnovne modele zapestnih ur in kako se med seboj razlikujejo.

Analogne, digitalne in hibridne

Analogne ročne ure so priljubljene med vsemi entuziasti in ljudmi, ki cenijo klasično modo. Take ročne ure se niso veliko spremenile že vrsto let. Najbolj jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju doma in v poslovnem svetu. Povečini imajo manj funkcij kot digitalne ure, saj dajo veliko več na klasičen izgled kot pa na funkcije.

Ročne ure

Digitalne ročne ure so podobne klasičnim, vendar je največja razlika v tem, da imajo digitalen zaslon. Veliko strokovnjakom se strinja, da je lažje brati z digitalne zaslona, saj so številke večje in bolj razumljive tudi slabovidnim.
Poznamo tudi hibridne ure, ki so mešanica analognih ter digitalnih. Imajo kazalce, ki na klasičen način prikazujejo čas in enega ali več digitalnih zaslonov, ki so zadolženi za štoparico, budilko, merilnik pospeška, višinomer itd. Tako so izredno popularne pri ljudeh, ki imajo radi klasičen način prikaza časa kot tudi dodatne digitalne funkcije.

Različna uporaba

Z razvojem ročnih ur so prišle na trg mnoge izvedbe, ki se med seboj razlikujejo. Tako poznamo ročne ure za šport, formalna srečanja, uporabo v prostem času in ure kot modne dodatke. Tako poznamo sledeče vrste:

 • Navadne ure
  Navadne ročne ure so povečini najbolj priljubljene, saj so cenovno zelo ugodne in pašejo na skoraj vsa oblačila. Najbolj jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju, kot je preživljanje prostega časa doma in za službene namene. Lahko jih najdemo v analogni in digitalni izvedbi z paščki narejenimi iz nerjavečega jekla, plastike, gume in usnja.
 • Ure za formalna srečanja
  Ročne ure za formalna srečanja so dosti podobne navadnim, vendar se razlikujejo v podrobnostih. Take ure so narejene iz boljših materialov ter imajo bolj prefinjeno obliko, ki jim daje profesionalen videz. Najbolj se prilegajo poslovnim oblekam, saj služijo kot modni dodatek in pripomoček obenem. Tako ure so večinoma analogne in so primerne za poroke, poslovne konference, poslovne večerje ipd. Pašček imajo narejen iz prestižnih materialov, kot je platina, usnje ter zlato.
 • Športne ure
  Športne ure so odličen pripomoček za vse, ki sledijo svojemu napredku pri športnih aktivnostih. So skoraj izključno digitalne in imajo polno funkcij, kot je štoparica in merilnik srčnega utripa. Paščki takih ur so narejeni iz vodoodpornih materialov, kot je guma, silikon in karbonska vlakna.

 • Modne ure
  Modne ročne ure so narejene kot dodatek najnovejšim oblačilom. So odraz najnovejših krikov mode in so velikokrat inovativne oblike. Tako ure najbolj pogosto opazimo na formalnih in neformalnih zabavah in dogodkih. Večinoma so analogne izvedbe, vendar lahko najdemo tudi nekaj digitalnih modelov. Paščke imajo narejeni iz keramike, usnja, zlata in nerjavečega jekla.

V isti kategoriji: