Tekstilne preproge za zaščito in udobje v avtomobilu

Tekstil vedno predstavlja možnost, da se bosta v ter na njem nabirala umazanija in prah – mimo tega ne gre, pa naj gre za domačo posteljo, sedežno garnituro ali avtomobil. Da bi preprečili prekomerno umazanost vseh teh stvari, jih običajno zaščitimo – ležišča, sedežne garniture, sedežev v avtomobilu in tekstilnih oblog avta ne moremo vstaviti v pralni stroj.

Posteljo tako oblečemo s posteljnim perilom, kavč pregrnemo z odejo ali pregrinjalom, na sedeže avtomobila včasih nadenemo prevleke, tla pa zaščitijo tekstilne preproge.

So tekstilne preproge za avto namenjene zgolj zaščiti pred umazanijo? V prvi vrsti res, a lahko nam zagotovijo tudi več udobja pri vožnji.

Kako namestiti tekstilne preproge in kakšne izbrati?

Najbolje je, da se tekstilne preproge povsem prilegajo vašemu avtomobilu, saj bo zaščita pred umazanijo tako kar najbolj popolna. Kroj bo poskrbel, da bo pokrit vsak delček tal, prav tako pa avtomobilske tekstilne preproge ne bodo povzročale težav vozniku. Če izberemo univerzalne, ki se ne prilegajo najbolje, se namreč pogosto zgodi, da se te pod voznikovimi nogami mečkajo in se lahko celo zataknejo v pedale, kar predstavlja veliko nevarnost.

Tekstilne preproge velja tudi dobro pritrditi, ravno tako zaradi preprečevanja mečkanja in premikanja. Najbolje je, da se na podlago, torej na originalne obloge, pritrdijo s posebnim sistemom mehanskega pripenjanja. Če to ni mogoče, si lahko pomagate tudi z ježki, vendar ti lahko ob pogostem nameščanju in odstranjevanju preprog (zaradi čiščenja avta) povzročijo tudi vidno obrabo podlage – vlakna se z ježki hitro potegnejo.

Udobje na poti

Če v avtomobilu preživite veliko časa, na primer na dolgih službenih poteh, je treba razmišljati tudi o tem, kako si narediti vožnjo čim bolj prijetno. Dodatne tekstilne preproge naredijo tla avtomobila mehkejša, zato je vožnja udobnejša.

Tipski tekstilni tepihi za avto prav tako pomagajo pri izolaciji in takrat, ko vas običajno v stopala hladi, vas bo zaradi tekstilnih preprog nekoliko manj – vaš sovoznik ali potniki na zadnjih sedežih pa bodo zaradi dodatne topline in mehkobe lahko tudi brez skrbi sezuli čevlje in tako svojim stopalom privoščili nekaj neutesnjenega gibanja.

Kam po tekstilne preproge?

Da se bodo avto tepihi povsem prilegali, jih lahko poiščete pri trgovcu z avtomobili, ki zastopa vašo znamko avtomobila, ali pa jih najdete v specializirani prodajalni, ki ponuja dodatno opremo za avtomobile. Tam bodo verjetno na voljo po še precej bolj ugodni ceni, saj ni nujno, da izberete preproge, ki se ponašajo z logotipom avtomobilske znamke.

Sicer pa velja še opozorilo, da velja za tekstilne preproge dobro skrbeti in jim tako zagotoviti dolgo življenjsko dobo – ko so umazane, jih rahlo stresite in stepite, izogibajte pa se sesanju z močnim drgnjenjem s krtačo ter uporabi čistil, ki bi jih lahko poškodovala.

V isti kategoriji: