Ob nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo je potreben razmislek

Razmišljate o nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo (primer takšne črpalke si lahko ogledate tu)? Lahko se odločite za sanitarno toplotno črpalko, ki je namenjena izključno pripravi tople sanitarne vode. Lahko pa se odločite za malce večjo investicijo in vgradite v vaš dom toplotno črpalko, ki bo tako ogrevala vodo in še vaš celoten dom. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili delovanje črpalk in njihove prednosti in slabosti.Kot najbrž veste namreč, toplotna črpalka za sanitarno vodo za svoje delovanje večino toplote pridobi iz okolice. Večje toplotne črpalke, s katerimi pa lahko ogrevamo tudi prostor pa lahko energijo pridobivajo tudi iz zemlje ali iz kamnin. Za vsako vrsto energije potrebujemo drugačen način pridobivanja toplote.

Za toploto iz zemlje potrebujemo cevi, ki so zakopane približno meter globoko. Ni potrebno vrtanje, ampak je dovolj če le izkopljemo jarke, v katere položimo cevi zemeljskega kolektorja. V primeru pa da se odločimo za toploto iz kamnin, pa bo potrebno vrtanje. Vrtine so lahko globoke tudi več kot 100 metrov. Če pa se odločimo za pridobivanje toplote iz zraka, ne bo potrebno ne eno ne drugo.

https://www.youtube.com/watch?v=4bI7rlG6OfY

Pri toplotni črpalki za sanitarno vodo iz zraka torej ne bo potrebno vrtanje in kopanje na vašem vrtu. Morate pa upoštevati dejstvo, da je učinkovitost sistema odvisna od zunanjih temperatur. Če bodo torej temperature globoko pod ničlo, bo lahko delovanje nekoliko slabše. Vseeno pa je toplotna črpalka na zrak v zadnjem času veliko napredovala, tudi do te mere, da zagotavlja toploto tudi pri zelo nizkih temperaturah. Gre tudi za najbolj enostavno in cenovno ugodno investicijo. Prednost pridobivanja toplote iz globin je ta, da gre za zelo stabilen vir energije. Ne bo pa potrebna velika površina za kopanje, kot bo na primer potrebna, če se odločite za pridobivanje temperature iz zemlje.

Naloga katerekoli toplotne črpalke je, da ekonomično ogreva vaš dom skozi celo leto, torej, da zagotavlja dovolj toplote tudi v najhladnejših dneh ter da ogreva sanitarno vodo skozi celo leto. Večja črpalka bo pomenila večji začetni kapital, bodo a kasnejši obratovalni stroški veliko nižji. Cenejše in manjše črpalke bodo namreč skoraj zagotovo zahtevale še dodatno ogrevanje, navdano električno.

Če vas zanima zakaj vse vam lahko pride prav črpalka za vodo si preberite članek na to temo.

V isti kategoriji: