Ali je boljša naložba v zlato ali naložba v srebro

Danes pravijo, da je resnično pomembno razpršiti del premoženja v zlato in srebro. Saj prihajamo v obdobje velike negotovosti. Na to je zelo verjetno, da bo vplivala na primer kriza v Grčiji. Ocenjujejo, da bosta oba, zlato in srebro beležila rast v prihodnjih letih, seveda pa v bistveno manjših nihanjih, kot pa smo jih bili navajeni do sedaj.

srebro

Tukaj je tudi rek poznanega strokovnjaka za naložbe v plemenite kovine, ki se glasi »naložba v zlato vam bo ščitila premoženje, srebro pa vas bo naredilo bogate«. Marsikdo se sprašuje, če je srebro sploh varna naložba v smislu ohranjanja realne vrednosti našega premoženja. Srebro priznanih kovnic je vnovčljivo povsod po svetu. Srebro je z vidika volatilnosti namenjeno tisti, ki bodo glavno korist srebra iskali pri varčevanju od 3 let naprej. Dandanes je nakup fizičnega srebra v Sloveniji obdavčen z 20% DDV-jem. Vendar ga je možno kupovati tudi brez DDV-ja, ki je priporočljivo za mesečne nakupe srebra za daljše obdobje, 5-10 let.
Za razliko od zlata, je srebro industrijska kovina, ki je po različnih postopkih uporabnosti v svetu na 2.mestu. Na prvem mestu je nafta. Srebro izmed vse kovin najbolje prevaja elektriko, ima najvišjo toplotno prevodnost in optično odbojnost, najnižji kontaktni upor od vseh kovin in ima antibiotične in protibakterijske učinke za medicino. Ravno zato, ker je zlato tako uporabno, se ga uporablja 90% v industriji in 10% za fizične nakupe. Srebro postaja vedno bolj redko. Leta 1950 je bilo izkopanega 10 milijard unč srebra. Od leta 1980 so se zaloge srebra zmanjšale na samo 3,5 milijarde unč. Številni svetovni inštituti menijo, da so zaloge srebra od leta 1980 do danes upadle za kar 91%.
Naložba v zlato je lahko dvorezen meč in je navadno uporabljena za obračanje denarja in ohranjanje vrednosti. Za nekatere je pomemben tudi psihološki vidik, dober občutek, da imajo pri sebi nekaj vrednega. Naložba za zlato je pomembna tudi za razpršitev kapitala. Saj si z njo zagotovimo likvidnost, kar pomeni, da ga lahko prodamo po trenutni ceni zlata na svetovni borzi.
https://www.youtube.com/watch?v=BKvA_UhDL4Y

V isti kategoriji: