Chia semena za vitek stas?

Chia semena ali čija, kot jim tudi pravimo pri nas, so semena oljne kadulje, ki na videz nekoliko spominjajo na makova semena, izhajajo pa iz Srednje Amerike oziroma predvsem iz Mehike. Tam so bila nekoč eno najpomembnejših živil, a kasneje se je na oljno kaduljo pozabilo. Ponovno smo jo odkrili šele kakšno desetletje nazaj, ko so chia semena postala eno najbolj priljubljenih superživil, s katerimi naj bi z lahkoto poskrbeli za svoje zdravje in menda celo shujšali.chia-semenaPa to drži?

Kaj so chia semena?

Rastlina oljna kadulja je enoletna in doseže višino okoli enega metra, že v času Aztekov pa je bila cenjena zaradi svojih drobnih, a hranljivih semen. Ta so izjemno bogata z maščobami, ki jih sicer z rastlinsko hrano ne dobimo veliko – gre za tako imenovane omega maščobne kisline. Kljub temu, da govorimo o maščobi, gre za zdrave vrste maščobe, ki se priporočajo za zdravo življenje, saj vplivajo na zdravje srca in ožilja, zdravje živčnega sistema, pa tudi na nekatere bistvene presnovne procese. Zaradi tega se chia semena (http://www.super-obrok.si/chia-cija-cia-semena-250g/) pogosto uporabljajo ne le takrat, ko želimo biti bolj zdravi, temveč tudi, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov na zdrav način.
Chia semena vsebujejo alfa linolensko kislino, sicer pa olje chia semen sestavlja okoli 55 % maščobnih kislin omega-3, 18 % maščobnih kislin omega-6, 6 % maščobnih kislin omega-9, ter 10 % nasičenih maščobnih kislin.
Poleg maščob so chia semena bogata z vlakninami, ki uravnavajo prebavo, vsebujejo za rastlino veliko beljakovin (tako kot na primer sezam in laneno seme), v njih pa je tudi natrij, kalcij, fosfor in mangan …

Kako uživati chia semena?

Kot druga drobna semena, torej lan in laneno seme, jih lahko dodajamo raznim pekovskim izdelkom, vse od kruha do pice, z njimi lahko potresemo solate in jih vmešamo v smoothie. Še posebej pa chia semena teknejo v kombinaciji z jogurtom in sadnimi kašami. Ker sama po sebi nimajo veliko okusa in v stiku s tekočinami lepo nabreknejo, dodajo kašam in jogurtom ravno prav teksture in nekaj hrustljavosti. Marsikdo obožuje chia semena tudi kot dodatek k jutranjim kosmičem, menda pa jih nekateri dodajo celo vmešanim jajcem in čokoladnemu biskvitu. Možnosti uporabe je torej veliko, le malo kreativnosti je potrebne.

V isti kategoriji: