Kateri inštrument izbrati za otroka?

Prav vsi otroci so navdušeni nad zvoki. Že od malega radi oponašajo različne zvoke živali ali tuljenje gasilskih siren, največ veselja pa dobijo ravno takrat, ko jim pod roke pride kakšen glasbeni inštrument. Takrat začnejo starši pričeti razmišljati o tem, da bi otroka vpisali v glasbeno šolo. To je seveda lažje rečeno kot storjeno, saj se je potrebno odločiti za določen inštrument.

Izbrati pravi glasbeni inštrument za otroka prav gotovo ni enostavna naloga. Še posebej zaradi tega, ker je pravilna izbira glavni dejavnik na otrokovi glasbeni poti in napredku. Če boste svojega malčka silili v igranje določenega glasbila, to vsekakor ne bo obrodilo dobrih rezultatov, predvsem pa se na ta način ne bo razvijala ljubezen do igranja glasbe na lastno glasbilo. Izbira glasbila za otroka je torej izrednega pomena.

Kako lahko otroku pomagamo pri izbiri glasbila?

Svetujemo vam, da otroka odpeljete na različne koncerte, kjer bo v živo slišal zvoke svojih priljubljenih glasbil. Izbere naj si tisto glasbilo, ki mu je po zvoku najbližje. Predstavite mu tudi različne glasbene zvrsti, vse od jazza, rocka, klasike in tako naprej. Preden boste otroku dejansko kupili določeno glasbilo, naj ga najprej preizkusi. Priporočamo vam, da preizkusi več glasbil, saj mu tako kasneje ne bo žal. Pozanimajte se še o splošnih zakonitostih posameznega glasbila.

Razmislite o tem, kako bo z igranjem inštrumenta v domačem okolju. Za nekatere inštrumente potrebujemo prav posebne prostore, v katerih bodo otroci vadili. Bo okolica dovolj tolerantna za glasbene poizkuse vašega malčka? Pazite tudi na to, da ne boste izbrali pretežkega glasbila, saj ga bo otrok moral prenašati s seboj na glasbene vaje.

Pri izbiri pravega glasbila upoštevajte še otrokovo starost. Če je otrok na primer mlajši od šestih let, potem se je dobro vprašati, ali je smiselno, da se glasbeno udeležuje pri tako nizki starosti. Upoštevati morate tudi njegove psihične in fizične sposobnosti. Za tako majhne otroke so najbolj primerni klavir, violina in blok flavta.

Ko pa je otrok starejši, lahko začne preizkušati tudi druga glasbila. Z leti se mu namreč povečujejo njegove fizične sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne za igranje na določen inštrument. Vseeno pa morate paziti na to, da bo velikost glasbila primerna velikosti otroka. Zato opazujte otroka med igranjem na inštrument in ugotovite, ali pri tem uživa ali pa ga igranje le omejuje in težko zdrži več kot 10 minut. Otrok naj torej igra na inštrument, ki mu je kompatibilen – le tako bo užival v igranju še mnogo let.

V isti kategoriji: