Strokovni pregledi za oči

Vsak del našega telesa je izjemno pomemben in lahko smo veseli, če nam dobro služijo. To pa je možno le v primeru, če so zdravi in nepoškodovani. Med zelo pomembne dele vsekakor sodijo tudi oči. Večina od nas se je že vsaj enkrat v življenju soočala s težavo slabšega vida. Do njega lahko pride zaradi številnih dejavnikov. Včasih je slabši vid lahko samo posledica naše utrujenosti in izčrpanosti, toda v takem primeru to lahko zelo hitro mine.

Če se nam zazdi, da se z nekoliko slabšim vidom borimo že dlje časa, pa je vsekakor potrebno ukrepati. To pomeni, da se moramo v najkrajšem možnem času odpraviti na strokovni pregled. Pri tem imajo osrednjo vlogo okulistični pregledi, ki vam jih bomo v nadaljevanju nekoliko podrobneje predstavili. Zaupali vam bomo tudi naslov spletne strani, kjer boste o teh vrstah pregledov lahko izvedeli še več, obenem pa vam bo spletna stran ponudila odlično priložnost, da se na tak pregled prijavite tudi vi.

Kaj vse vključujejo okulistični pregledi?

Ko boste stopili pred strokovnjaka, ki bo opravil pregled vaših oči oziroma vida, vas bo ta najprej povprašal o vašem splošnem zdravju. Zanimale ga bodo tudi vaše morebitne pretekle težave z očmi. Vprašanje bo naneslo še na očesne bolezni, s katerimi se sooča kdo od vaših družinskih članov, ter druge kronične bolezni, ki lahko zelo vplivajo na stanje vaših oči in vašega vida. Morda se niti ne zavedate prav dobro, da na to lahko vplivajo tudi povišana raven maščobe v krvi in krvnega sladkorja in visok krvni tlak. Zdravniku boste morali našteti še vsa zdravila, ki jih trenutno jemljete. Šele nato vam bo preveril očesno gibanje in koordinacijo in še odzivanje vaše zenice na svetlobo.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših korakov pri postopku okulističnega pregleda.

Vidna ostrina

S posebno napravo, ki jo oftalmologi imenujejo refraktometer, se pri okulističnih pregledih preverja refrakcijske napake očesa. Na ta način vam poskušajo določiti stopnjo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma. Ker te meritve ne bodo ustrezale za določanje najustreznejše dioptrije, vam bo oftalmolog poskusil nadeti še nekaj različnih leč.

Merjenje očesnega tlaka

Okulistični pregledi vključujejo tudi merjenje očesnega tlaka. Taka meritev je še posebej pomembna zato, ker je na trenutke očesni tlak lahko zelo visok, pri čemer bolnik tega sploh ne opazi. Strokovnjak merjenje opravi tako, da s posebno napravo v vaše oko puhne piš zraka. Postopek lahko opravi tudi tako, da po predhodnem nanosu posebnih kapljic, ki povsem ohromijo površino očesa, na površino roženice nasloni tonometer.

Pregled sprednjih očesnih delov in očesnega ozadja

S posebno svetilko vam bo oftalmolog najprej pregledal sprednje očesne dele, seveda tudi lečo, potem pa vam bo skozi zenico pregledal še vaše očesno ozadje.

Preiskava roženice

Topografija roženice nam omogoča ugotavljanje površinske ukrivljenosti in nepravilnosti roženice. Z njo lahko ugotovimo tudi morebitno bolezensko izbočenost. Tudi ta je lahko namreč vzrok za naš slab vid, ki pa se ga s povsem običajnimi raziskavami ne da ugotoviti. Pomembno je tudi merjenje debeline roženice. Če je roženica dovolj debela, lahko lažno izmerimo visok očesni tlak. Če pa je roženica skrajšana, pa se lahko izboči.

Predoperativni okulistični pregledi

Med pomembnejše vrste pregledov, ki jih na splošno vključujejo okulistični pregledi, vključujemo tudi predoperativne preglede. Čeprav si operativni posegi, ki so v prvi vrsti namenjeni odpravi očesne dioptrije, zelo varni in tudi predvidljivi, pa so predoperativni pregledi vseeno še kako nujno potrebni. Z njimi namreč izključimo morebitna očesna obolenja in zberemo tudi podatke za ustrezno načrtovanje operativnega posega.

Odlična spletna stran

Na spletni strani mojoptik.si si boste lahko prebrali še veliko več izjemno koristnih informacij, ki jih vključujejo okulistični pregledi. Na vstopni strani boste lahko našli tudi kontakt, s pomočjo katerega boste lahko najhitreje prišli v stik s strokovnjaki. Na ta način se boste lahko prijavili tudi na svoj prvi okulistični pregled.

Če se torej že kar nekaj časa spopadate z mislijo, ali bi obiskali oftalmologa ali ne, potem je skrajni čas, da se prijavite na okulistični pregled in se skupaj s strokovnjakom prepričate, ali je vaš poslabšan vid le trenutno stanje, ki bo kmalu izginilo ali se vzrok skriva kje globlje in boste morda morali opraviti celo kakšen operativni poseg. Četudi pride do tega, pa vam že sedaj lahko zaupamo, da so posegi zelo hitri in tudi neboleči.

V isti kategoriji: