Pomembnost domene za našo spletno stran

Vsaka spletna stran potrebuje ime. Temu imenu lahko rečemo tudi domena, saj deluje kot poštni naslov ali domači naslov. Stranke bodo vnesle ime naše domene v svoj brskalnik, ko bodo želele obiskati našo spletno stran. V ozadju pa deluje strežnik, ki gosti celotno zadevo in omogoča, da obiskovalci brskajo po naši ponudbi produktov ali storitev. Poglejmo si najbolj ključne značilnosti domene in strežnikov, ki jih moramo poznati preden se podamo v nakup.

Različni deli domene

Naša domena ima svojo strukturo in je sestavljena iz dveh delov. Recimo, da ima naša spletna stran ime mojeuspešnopodjetje.si. Prvi del, mojeuspešnopodjetje je ime naše spletne strani, .com pa je podaljšek, ki ga nosi vsaka domena. Podaljšek je izredno pomemben, saj obstaja veliko različnih vrst.

Če bomo poslovali v tujini, potem so mednarodni podaljški bolj koristni. Za poslovanja v svoji državi pa lahko uporabimo podaljške, ki so izključni različnim državam, kot so .rs, .hr, .si ipd.

Vsaka spletna stran deluje na enak način

Katerikoli spletno stran obiščemo, bomo videli, da sestoji iz:

  • Domene

Ime naše spletne strani, ki omogoča, da se povežemo na spletno stran s kateregakoli konca sveta.

  • Strežnik

Strežnik je močan računalnik, ki gosti vse informacije naše spletne strani. Poznam različni vrste strežnikov, kot je VPS, deljeni, namenski, v oblaki ter drugi.

Različni strežniki

Ko bomo izbirali gostovanje, bomo imeli na izbiro različne strežnike. Te so lahko:

  • Deljeni

Strežniki, ki so deljeni lahko gostijo tudi po več tisoč spletnih strani naenkrat. Primerni so za vse začetnike in nezahtevne uporabnike. Moč strežnika, kot je procesor, pasovna širina ter druge značilnosti si delimo z drugimi uporabniki.

  • VPS

VPS tehnologija nam omogoča, da zakupimo svoj del strežnika, kjer si sredstev ne delimo z drugimi uporabniki.

  • Namenski

Namenjen za vsa velika podjetja in velike projekte, kjer potrebujemo celotno moč strežnika za poganjanje svoje domene.

  • V oblaku

Naša domena je lahko gostovana na večih strežnikih, ki med seboj delujejo, da zagotovijo najhitrejše delovanje spletni strani.

Kje lahko kupimo domene?

Nakup domene lahko opravimo skoraj kjerkoli na spletu. Priporočamo pa, da si izberemo kvalitetnega gostitelja, ki nam bo nudil strežnik za gostovanje ter nakup domene obenem. Priporočamo obisk spletne strani www.plus.rs, kjer imajo zagotovljene izredno hitre strežnike ter nakup domene v enem paketu.

V isti kategoriji: