Hidroponika je super način vrtnarjenja

Hidroponika je poseben način vrtnarjenja, ki postaja vedno bolj priljubljen. V tujini že obstajajo skupnosti in društva navdušencev nad to odlično metodo vrtnarjenja. Hidroponika se namreč nikakor ne uporablja več le v vrtnarijah, ampak tudi kot način vrtnarjenja za samooskrbo. Hidroponika je danes namreč cenovno postala že zelo dostopna, prav tako pa se da tudi v Sloveniji kupiti prav vso opremo in pripomočke, ki jih potrebujete za tak način vrtnarjenja. To pomeni, da se lahko pridelovanja rastlin na tak način lotite tudi vi!

Kaj je hidroponika?

Hidroponika je zanimiv način gojenja rastlin, pri katerem ima glavno vlogo voda, ki je obogatena s hranili. Rastline tako ne potrebujejo prsti oziroma zemlje za rast, ampak samo nekaj posebnega substrata, glavno vlogo pri njihovi rasti pa opravi voda. Ta je obogatena s hranili, ki jih dodamo zato, da pospešimo rast.

Sprva se je hidroponika uporabljala predvsem v vrtnarijah, saj ima v primerjavi z drugimi metodami kar nekaj prednosti, kot so:

  • s to metodo lahko gojimo več rastlin na manjšem prostoru,
  • omogoča boljši nadzor nad škodljivci in drugimi dejavniki,
  • omogoča lažje doziranje hranil in zalivanje,
  • olajša skrb za rastline, saj te potrebujejo manj nege,
  • poskrbi za boljšo rast rastlin in veliko večji pridelek.

Gojenje rastlin v rastlinjakih in notranjih prostorih

Običajno se hidroponika uporablja v rastlinjakih ali notranjih prostorih, kar omogoča še boljši nadzor nad rastjo rastlin. V rastlinjakih in notranjih prostorih se lažje prilagodi okolje rastlinam, poskrbi za konstantno primerno temperaturo in druge odlične pogoje za rast rastlin. Tudi zaradi tega hidroponika daje tako dobre rezultate, kar se tiče rasti in količine ter velikosti pridelka. Kakšen bo ta, je sicer odvisno tudi od vrste in kakovosti substrata ter hranil oziroma gnojil, ki jih uporabimo.

Katere rastline lahko gojimo na tak način?

Hidroponika nam omogoča, da na tak način gojimo praktično katere koli rastline si zamislimo. Pomembno je le, da vso opremo in sistem prilagodimo vrsti rastlin, ki jih izberemo, ter tem rastlinam in njihovim potrebam prilagodimo tudi substrat, v katerega jih posadimo, ter hranila oziroma gnojila, s katerimi jih oskrbujemo. Če želimo, da nam hidroponika oziroma vrtnarjenje s to metodo, da dobre rezultate, je pomembno, da ta vsebujejo vse potrebne hranilne snovi, ki jih je treba prilagoditi glede na trenutno fazo rasti.

Hidroponika v Sloveniji

Tudi v Sloveniji je hidroponika že zelo pogost način vrtnarjenja in gojenja rastlin, čeprav se o njem ne govori toliko kot v tujini, kjer hidroponika velja preprosto za sodobno metodo številka 1. Z njo se ukvarjajo tako večje vrtnarije in različni pridelovalci kot posamezniki, ki želijo na tak način poskrbeti za dovolj pridelka zase in tudi za svojo družino. Običajno v ta namen postavijo temu primeren rastlinjak, vanj pa namestijo vso potrebno opremo oziroma krožni ali kak drug sistem. Hidroponika jim omogoča veliko boljši pridelek, predvsem pa pobiranje pridelka vse leto, ne glede na letni čas, kar je zagotovo pomembna prednost.

Pri tem tudi ni nobenega strahu pred točo, sušo in drugimi vremenskimi nevšečnostmi, kar velja tudi v primeru, če se odločimo za gojenje rastlin v notranjih prostorih. Hidroponika je namreč način vrtnarjenja, za katerega ne potrebujete veliko prostora. Četudi torej nimate prostora za rastlinjak, ki bi ga postavili na prosto, to še ne pomeni, da hidroponika ni za vas. Vse, kar potrebujete za to, lahko kupite v spletni trgovini urban-farmer.si, ki vam nudi vse pripomočke in različne sisteme za hidroponiko, pa tudi substrate, hranila in gnojila ter vse ostalo. Na voljo je odlična oprema za gojenje rastlin, reflektorji za njihovo dodatno osvetlitev, različni sistemi za prezračevanje, growboxi in še in še.

Kako začeti z vrtnarjenjem?

Če vas torej zanima hidroponika in bi radi začeli s takšnim načinom vrtnarjenja, je torej najboljši način za začetek ta, da si kupite vse potrebne pripomočke in opremo na omenjeni spletni strani ter začnete! Hidroponika namreč ni zahtevna in že kmalu imate lahko lep pridelek, poleg tega pa boste uživali v tem, ko boste opazovali rastline, ki bodo lepo rasle. Lahko sicer porabite veliko časa za to, da na internetu poiščete vse potrebne informacije o tem, kaj je hidroponika in kako se uporablja, a v resnici se boste največ naučili iz lastnih izkušenj, zato le pogumno – hidroponika je namreč super!

V isti kategoriji: