Kdaj je najprimernejši čas za obrezovanje dreves

Obrezovanje dreves se naj ne bi pričenjalo pred začetkom ali na sredini marca. Tako namreč priporočajo strokovnjaki. Edina izjema pri tem je trta, ki ji daleč najbolj ustreza februarski rez, pa tudi kivi, ki se ga lahko obrezuje konec februarja.

Dejstvo je, da prezgodnje obrezovanje dreves lahko prinaša številne težav, saj se lahko odreže preveč rodnih brstov. Daleč najbolj usodna posledica prezgodnjega rezanja pa zgodnejše cvetenje. To pa seveda povečuje možnosti spomladanskih pozeb. Pomembno je vedeti tudi to, da se drevesa nikoli ne smejo obrezovati takoj po dežju, prav tako ne med dežjem. Rezati jih je potrebno, ko je vsaj tri dni napovedano lepo vreme.

Obrezovanje dreves se naj ne bi pričenjalo pred začetkom ali na sredini marca.

Kdaj se obrezuje sadno drevje

Obrezovanje sadnih dreves bi rast najbolj spodbudilo v zimskem času. Večina drevnin pa je tedaj v času mirovanja. Posledično poškodovanih mest ne morejo zapreti. Na sploh velja, da je najustreznejši čas za rezanje takšnega drevja, čim oberemo plodove. To pa je seveda predvsem odvisno od posamezne vrste drevesa. Pretirano pa z obrezovanjem ne boste zgrešili, če pečkarje obrezujete pozimi. Pri koščičarjih pa je najbolj primeren čas za obrezovanje poleti. Pri mladih drevesih rez lahko izjemoma opravimo že spomladi.

obrezovanje jablan in hrušk ter ostalega sadnega drevja
Jablano je potrebno, ko najbolj hud mraz že upade.

Obrezovanje jablane in hruške

Za jablano je značilno, da cveti od sredine pomladi do njenega izteka. Obrezovati jo je potrebno, ko najbolj hud mraz že upade. To pomeni na sredini ali pa pozno pozimi. V primeru jablane je obrezovanje sadnega drevja poleti primerno za vzgajane mladine. Te se namreč obrezujejo vnovič, da bi lahko z omejevanjem rasti ohranili njihovo obliko.

Preberite več na https://www.spalnica.si/kdaj-je-najprimernejsi-cas-za-obrezovanje-dreves/

V isti kategoriji: