Arheološke raziskave in razumevanje zgodovine

Arheološke raziskave (arheoloske-raziskave.si) so najbolj pomembno orodje za odkrivanje izgubljene zgodovine. Brez te znanosti bi bilo še vedno večino zemeljske preteklosti nepoznano širši publiki. Tako se odkritja, kot so okostja dinozavrov, starih ljudstev, izgubljenih mest in še mnogo več vedno bolj približana znanstvenikom, zgodovinarjem in posledično tudi vsem, ki se za to zanimajo.

Arheološke raziskave so nam s svojimi odkritji omogočile, da bolje razumemo svojo civilizacijo in naše korenine kot človeštvo.

Grand Canyon National Park: MNA Archaeologist Ted Neff , who directed the Grand Archaeology project, mapping at Furnace Flats NPS photo Sept 2007

Ogled okolja

Največja odkritja so velikokrat bila naključna. Temu bi lahko rekli usoda ali morda celo sreča, ampak dejstvo ostaja, da brez njih bi bili še vedno v neznanju, kdo in kaj smo.

Pomembno je omeniti, da je vedno prva faza arheološke raziskave pregled geografije in topografije okolja. Starodavni in moderni zemljevidi so odličen pripomoček, da ugotovimo, kaj vse bi lahko našli, ko obiščemo sam teren.

Znanstvene metode za raziskave

Pri raziskavah občutljiv objektov, kot so grobnice ali podzemne stavbe lahko uporabljamo sveder s kamero, da si pobliže ogledamo okolje. To je najboljši način, da se izognemo poškodbam in se primerno pripravimo na izkopavanje. Vse najdbe in ugotovitve pri arheologiji so izjemnega pomena in se beležijo v zvezke, računalnike, podatkovne zbirke ipd.

Kar je nevidno očem lahko zaznamo z kemijsko analizo okolja. Tako izvemo aktivnosti ljudi, živali in narave tudi za več milijonov let nazaj. To nam da vpogled v zgodovino dogajanja na kraju arheološke raziskave. Enako lahko storimo s pregledom okolja iz zraka. To lahko naredimo z droni, balonom ali letalskimi slikami.

Za arheološke raziskave je seveda najbolj pomembno samo izkopavanja na terenu. S potrpežljivostjo in natančnostjo lahko izkopljemo dragocene predmete, ki nam ogromno povedo o zgodovini samega kraja. To zahteva dolge predpriprave, saj ne želimo kopati na slepo ali česa poškodovati.

Kako poteka razkopavanje

Preden se lotimo samega razkopavanja je potrebna primerna skrb, da imamo vse svoje orodje, beležke in načrte dobro premišljene. Poznamo različne metode razkopavanja, ki se jih lahko poslužimo glede na to s čem se ukvarjamo. Tako poznamo različna orodja in metode s katerimi lahko odkrivamo živalske in druge ostane, kot tudi raziskujemo starodavne grobnice ali kamnita zavetja.

Orodja in metode so:

  • Planirano razkopavanje terena
  • Horizontalne in Vertikalne tehnike razkopavanja
  • Pridobivanje in shramba živalskih ostankov
  • Posebno razkopavanja občutljivih struktur, kot so stavbe iz blata, grobnice ali zavetja
  • Snemanje in beleženje vseh ugotovitev in teorij digitalno in fizično

V isti kategoriji: