Pripravimo se na zimo z avtomobilskimi verigami

Izguba nadzora nad vozilom je najhujša nočna mora vsakega voznika. Za to je večinoma odgovoren led, ki se lahko pojavi na skoraj vsaki cesti. Tudi območja, ki niso znana po močnem sneženju, imajo lahko pozimi nevarne pogoje za vožnjo. Zima tako ustvari nepredvidljive pogoje za vožnjo vsakega vozila, saj gume hitro izgubijo oprijem na poledeneli podlagi. Z verigami za sneg pa povečamo sposobnost našega avtomobila za vožnjo v ekstremnih razmerah, ko je na cesti veliko ledu ali snega.

Avtomobilske verige moramo uporabljati v skladu z zakonom

Vsaka država ima svoja pravila, kar se tiče uporabe verig za sneg. To je tudi razlog, da se pozanimamo glede zakonov, preden verige kupimo. V državah, kjer so verige dovoljene, jih v večini primerov moramo imeti spravljene v prtljažniku. Tako jih hitro lahko namestimo na naše vozilo in se vozimo po cestah, ki bi nam drugače bile nedostopne. 

Še bolj pomembno pa je, da se zavedamo velikosti naših koles in verig. Vedno mora biti dovolj prostora med samim kolesom in karoserijo avtomobila. Tako zagotovimo, da ne pride med vožnjo do poškodb podvozja, zavor in drugih ključnih delov našega vozila.

Hitra namestitev verig

Dejstvo je, da bomo v večini primerov morali verige za sneg morali namestiti med potjo. Tako bomo prepuščeni usmiljenosti okolju, ki pa bo skoraj sigurno vlažno, mrzlo in tudi vetrovno. Če nismo pripravljeni, se lahko resno zamudimo z nameščanjem verig v takem primeru. To je tudi razlog, da je vedno dobro, da vnaprej povadimo nameščanje avtomobilskih verig za sneg. To storimo tako, da jih v varnem okolju, kot je garaža, nekajkrat namestimo in odstranimo s koles. Tako bomo zagotovili, da:

  • Lahko v nuji hitro namestimo verige
  • Bomo bolj poznali mehanizem avtomobilskih verig, kar bo pohitrilo njihovo namestitev in odstranitev
  • Bomo najkrajši možni čas izpostavljeni mrzlemu zunanjemu okolju, ko bomo nameščali verige

Dobra praksa je, da s seboj nosimo odsevni varnostni jopič. Temu je tako, saj bomo zelo verjetno morali parkirati vozilo ob cesti, ko bomo odstranjevali ali nameščali verige za sneg.

Uporaba v zasneženih in zaledenelih cestah

Avtomobilske verige za sneg lahko uporabljamo samo v določenih cestnih pogojih. Tako mora biti cesta zasnežena ali poledenela, preden jih lahko namestimo na kolesa našega vozila. Če bi verige uporabljali na suhem asfaltu, bi močno poškodovali gume in tudi cesto. To je tudi razlog, da če zapeljemo na predel ceste, ki je počiščen in posoljen, da ustavimo vozilo in odstranimo verige za sneg.

Pozorni moramo tudi biti na hitrost našega vozila, ko vozimo po snegu ali ledu. V večini primerov smo omejeni na 50 km/h, saj lahko drugače poškodujemo naš avtomobil.

Na spletni strani www.withcar.hr lahko zasledimo vrhunsko opremo za vse vrste avtomobilov. Tako lahko hitro in brez težav kupimo avtomobilske verige, ki nam bodo pomagale ohranjati oprijem s cestiščem v ekstremnih pogojih.

V isti kategoriji: